fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus prijst patriarch bij diens jubileum

Junno Arocho Esteves - CNS 22 oktober 2021
image
Patriarch Bartholomeus en paus Franciscus bij een gezamenlijk gebed voor de vrede in 2020. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Paus Franciscus heeft de 30e verjaardag van de verkiezing van oecumenisch patriarch Bartholomeus van Constantinopel herdacht door God te danken voor de “broederlijke vriendschap” die zij delen.

In een brief aan de patriarch op 22 oktober zei de paus dankbaar te zijn voor hun “diepgaande persoonlijke band vanaf het moment van de inauguratie van mijn pauselijk ambt, toen u mij vereerde met uw aanwezigheid in Rome”.

Opeenvolgende pausen

“Ik sluit mij aan bij uw dankzegging aan de Heer voor de vele zegeningen die uw leven en uw ambt gedurende deze jaren hebben ontvangen, en bid dat God, van wie alle gaven komen, u gezondheid, geestelijke vreugde en overvloedige genade zal schenken om elk aspect van uw verheven dienst te ondersteunen”, schreef de paus.

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Patriarch Bartholomeus met de pausen Johannes Paulus II, Benedictus XVI en Franciscus, in respectievelijk 2002, 2008 en 2018. Foto's: CNS Photo/L'Osservatore Romano/Reuters

Sinds zijn verkiezing in 1991 heeft patriarch Bartholomeus een nauwe band met de opeenvolgende bisschoppen van Rome, vooral met paus Franciscus. De paus en patriarch hebben vooral samengewerkt bij het vragen van aandacht voor migranten en ecologie.

‘Blijvende relevantie’

“Ik verzeker u van mijn waardering voor uw inzet voor het behoud van de schepping en voor uw bezinning op deze kwestie, waarvan ik veel heb geleerd en nog steeds leer”, aldus Franciscus.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Met het uitbreken van de pandemie en de daaruit voortvloeiende ernstige gevolgen op gezondheids-, sociaal en economisch gebied, hebben uw getuigenis en uw onderricht over de noodzaak van de geestelijke bekering van de mensheid een blijvende relevantie gekregen.”

Oecumene

Paus Franciscus bedankte patriarch Bartholomeus ook voor het “onophoudelijk wijzen van de weg van de dialoog” en het bevorderen van de verzoening tussen de katholieke en orthodoxe kerken in de hoop op het herstel van de volledige communie.

“Met Gods hulp is dit de weg waarlangs wij zeer zeker samen verder zullen gaan, want de nabijheid en solidariteit tussen onze kerken zijn een onmisbare bijdrage aan universele broederschap en sociale rechtvaardigheid, waaraan de mensheid zo dringend behoefte heeft”, aldus de paus.