fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus reikt tijdens Balkan-reis eerste communie uit aan 245 kinderen

KN Redactie 6 mei 2019
image
Foto: CNS/Paul Haring

Paus Franciscus heeft tijdens zijn tweedaags bezoek aan Bulgarije een mis gevierd waarbij 245 kinderen hun eerste communie deden. Het is voor het eerst dat een paus tijdens een apostolische reis de eerste communie uitreikt, meldt het Vaticaan.

Tijdens de speciale viering in Rakovski reikte de paus persoonlijk de communie uit aan de 245 communicantjes. Zo’n vijfhonderd mensen woonden de plechtigheid in de Heilig Hartkerk bij, terwijl circa 10.000 mensen de viering buiten op het terrein van de kerk volgden.

De stad Rakovski geldt als het katholieke hart van Bulgarije. Terwijl in het land circa een procent van de bevolking katholiek is, bestaat het grootste deel van de 27.000 inwoners van de stad in het zuiden van Bulgarije uit katholieken.

Herinnering aan eigen eerste communie

De paus dankte de kinderen voor het in herinnering brengen van zijn eerste communie. “Vandaag hebben jullie het voor ons mogelijk gemaakt om opnieuw deze vreugde te beleven en Jezus te vieren, die aanwezig is in het brood des levens.”

“Jezus leeft en is hier met ons, daarom kunnen wij hem vandaag ontmoeten in de Eucharistie. We zien hem niet met onze fysieke ogen, maar met de ogen van het geloof”, vervolgde Franciscus.

Door naar Noord-Macedonië

Paus Franciscus arriveerde zondag in Bulgarije.  Op 7 mei vertrekt hij naar Macedonië voor een eendaags bezoek. De paus ontmoet de regeringsleiders van het land en heeft ook een bijeenkomst met religieuze leiders, waarbij ook armen aanwezig zullen zijn.

Na een H. Mis op het Macedonië plein in Skopje, is er een interreligieuze en oecumenische ontmoeting met jongeren. Na een bijeenkomst met priesters en religieuzen, vliegt de paus weer terug naar Rome. Wederom ligt de nadruk van zijn programma op de oecumenische dialoog, de vrede en de moeilijke situatie van migranten.

Programma andere pausreizen

Franciscus heeft dit jaar een intens reisprogramma. In januari ging de paus naar Panama voor de Wereldjongerendagen. Kort daarop bezocht hij de Verenigde Arabische Emiraten en eind maart was hij in Marokko.

De eerstvolgende pausreis na het bezoek aan de Balkan, zal tussen 31 mei en 2 juni in Roemenië plaatsvinden, waar de paus zeven martelaren zalig zal verklaren. Vervolgens brengt Franciscus tussen 4 en 10 september een bezoek aan de drie Oost-Afrikaanse landen Mozambique, Madagascar en Mauritius.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de paus in november ook Japan bezoeken. (KN/CNS)