<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus roept op tot ‘moedige keuzes’ voor het klimaat

KN Redactie 2 september 2021
image
Bosbranden, zoals deze zomer in Californië, komen door klimaatverandering steeds vaker voor. Paus Franciscus vraagt gelovigen op de Wereldgebedsdag voor de Schepping te bidden voor een moedig klimaatbeleid. Foto: CNS photo - Fred Greaves, Reuters

Op de Wereldgebedsdag voor de Schepping heeft paus Franciscus gelovigen aangespoord om te kiezen voor een duurzame levensstijl. In navolging van de paus doen ook verschillende bisschoppen de oproep tot “ecologische bekering”.

Paus Franciscus nodigt gelovigen uit om te bidden dat de wereld “moedige keuzes” maakt om het klimaat te beschermen. Dat sprak de paus uit in een videoboodschap die verschenen is op 1 september, de Wereldgebedsdag voor de Schepping.

Leren van jongeren

Daarbij verwijst hij met name naar het goede voorbeeld dat jongeren kunnen geven. “Het maakt me blij om te zien dat jongeren projecten voor ecologische en sociale verbetering oppakken, omdat die twee hand in hand gaan”, zegt paus Franciscus in het Spaans. “Wij volwassenen kunnen veel van hen leren: als het om zorg voor de planeet gaat, staan zij in de frontlinie.”

“Laten we hun voorbeeld ter harte nemen en nadenken over onze levensstijl, vooral in deze tijden van gezondheids- sociale en ecologische crises.” Hoe we eten, consumeren, reizen en de manier waarop we water, energie en plastic gebruiken somt hij op als manieren waarop we de aarde schaden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Laten we voor verandering kiezen”, vervolgt de paus. “We moeten samen met jongeren op weg naar een levenswijze met meer respect voor het milieu. Jongeren zijn niet gek als ze zich om het klimaat zorgen maken: ze willen verandering in de wereld die ze erven wanneer wij er niet meer zijn.”

Ecologisch geweten

Wereldwijd hebben verschillende bisschoppen de gebedsdag aangegrepen om hun woorden bij die van paus Franciscus te voegen. Zo roepen de Amerikaanse bisschoppen Paul Coakley en David Malloy op tot het kweken van een “ecologisch geweten”.

De bisschoppen sporen mensen aan om het recente VN-klimaatrapport te lezen. In dat rapport kwamen wetenschappers tot de conclusie dat menselijk handelen klimaatverandering veroorzaakt. Alleen grootschalige actie kunnen rampen als droogtes, overstromingen en bosbranden beperken.

Volgens bisschoppen Coakley en Malloy is het belangrijk om te vertrouwen op God en in te zien dat mensen “zorgdragers voor de schepping zijn.” Ze roepen katholieken op om “onze christelijke broeders en zusters bij te staan en ons ecologische geweten naar de praktijk te vertalen.”

Code rood

Dermot Farrell, aartsbisschop van de Ierse hoofdstad Dublin, heeft een pastorale brief van 64 pagina’s geschreven om aandacht te vragen voor het klimaat. “De wereld bevindt zich op een kritiek punt. Daarom wil ik alle gelovigen aanmoedigen om de tuin van de wereld te verzorgen en te beschermen”, schrijft hij.

https://www.kn.nl/donaties/

“Wetenschappers hebben ‘code rood’ gegeven; niet alleen voor het milieu, maar voor de hele mensheid”, aldus Farrell. “God roept ons op, gemeenschappelijk en ieder afzonderlijk, om goed te doen voor de planeet en ons allemaal.”

De Wereldgebedsdag voor de Schepping is het startsein voor de Scheppingsperiode. Tijdens deze jaarlijks terugkerende periode vragen Kerken gezamenlijk aandacht voor de schepping en de bescherming van de aarde. De Scheppingsperiode eindigt op 4 oktober.

Bronnen: Rkkerk.nl, Catholic News Agency, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.