fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus schrijft apostolische brief over heilige Franciscus van Sales

Anton de Wit 16 november 2022
image
Dodenmasker van de heilige Franciscus van Sales in de Basilique de la Visitation in Annecy. Foto: Tiia Monto - Wikimedia Commons

Paus Franciscus zal de 400e sterfdag van Franciscus van Sales markeren met een apostolische brief over deze markante heilige. Dat meldt het Franse katholieke dagblad La Croix.

De geboren Fransman François de Sales (1567-1622) is een van de grote heiligen uit de tijd van de katholieke Contrareformatie. Als bisschop van het Zwitserse Genève, toen een calvinistisch bolwerk, verbleef hij in ballingschap in Annecy in de Franse Alpen.

Patroon van de journalisten

Om de gelovigen in Genève toch te bereiken liet hij zijn preken afdrukken en verspreiden in het gebied. Om die reden riep paus Pius XI hem in 1923 uit tot patroonheilige van de journalisten, redacteuren en schrijvers, in de encycliek Rerum Omnium Perturbationem die verscheen bij gelegenheid van Franciscus’ 300e sterfdag.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Nu een eeuw later voegt paus Franciscus daar dus een apostolische brief aan toe, die volgens La Croix zal verschijnen op 28 december, de sterfdag van de Franse heilige. Wat de strekking zal zijn van de brief zal zijn is nog niet bekend.

‘Voorbeeld van zachtmoedigheid’

Veel heeft Franciscus nog niet over zijn voornaamgenoot gezegd; wel omschreef hij hem eens in een preek aan jongeren als “een voorbeeld van zachtmoedigheid”.