<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus sluit gehuwd priesterschap niet volledig uit

KN Redactie 29 januari 2019
image
Foto: CNS Photo/Paul Haring

Paus Franciscus is tegen ontkoppeling van celibaat en priesterschap, maar sluit gehuwde priesters in noodgevallen niet uit. Dat bleek maandag tijdens de persconferentie tijdens de terugvlucht van Panama naar Rome. De paus was in Panama voor de slotviering van de Wereldjongerendagen.

“Persoonlijk denk ik dat het celibaat een geschenk aan de Kerk is. Ik zou zeggen dat ik niet instem met het toestaan van het celibaat als optie. Nee”, antwoordde de paus op vragen van journalisten.

Wel zei hij ruimte te zien om uitzonderingen te maken voor gebieden “heel ver weg (…) als er een pastorale noodzaak is” door een priestertekort, zoals op eilanden in de Pacific.

Moeilijker tijden

De paus zei ook er nog niet genoeg over te hebben nagedacht en gebeden om er een besluit over te nemen en dat hij er niet graag “tegenover God” over wil besluiten. Het is een zaak voor theologen. Hij citeerde de zalige paus Paulus VI die verklaarde liever te zullen sterven dan het celibaat op te heffen. Franciscus sprak met lof over zijn voorganger, die in 1967 een encycliek aan het priesterlijk celibaat wijdde, Sacerdotalis caelibatus. Volgens hem waren het toen “moeilijker tijden”.

Amazonesynode

De reactie komt aan de vooravond van de Amazonesynode in oktober, waarbij onder meer het vraagstuk van het priestertekort in de moeilijk bereikbare gebieden ter sprake zal komen. Een aantal bisschoppen heeft ervoor gepleit de mogelijkheid te creëren om gehuwde mannen toe te laten tot het priesterschap. (KN/CNA)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.