fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus stelt ‘Zondag van het Woord van God’ in

Catholic News Agency 1 oktober 2019
image
Foto: Vatican Media

Paus Franciscus heeft op maandag door middel van een apostolische brief de ‘Zondag van het Woord van God’ ingesteld. Met de dag moet het belang van de heilige Schrift benadrukt worden.

“Een dag gewijd aan de Bijbel moet niet worden gezien als een jaarlijkse gebeurtenis, maar eerder als een gebeurtenis die het hele jaar duurt. We moeten dringend groeien in onze kennis en liefde voor de Bijbel en de opgestane Heer,” schrijft de paus in de apostolische brief met als titel Aperuit illis.

“Om deze reden moeten we een nauwere relatie met de heilige Schrift ontwikkelen, anders blijven onze harten koel en onze ogen gesloten, getroffen door zoveel vormen van blindheid.”

Redding van de persoon

Franciscus schrijft verder dat “de Bijbel geen verzameling is van geschiedenisboeken of een kroniek. Het is volledig gericht op de integrale redding van de persoon”.

De Zondag van het Woord van God valt op de derde zondag van de tijd door het jaar van de liturgische kalender, die normaliter eind januari plaatsvindt.

Bijzondere plaats

“Christus Jezus klopt aan onze deur door de woorden van de heilige Schrift. Als we zijn stem horen en de deur van onze geest en hart openen, zal hij binnentreden in ons leven en voor altijd met ons zijn”, aldus Franciscus in Aperuit Illis.

Volgens de paus kan ieder geloofsgemeenschap beslissen hoe vorm te geven aan de speciale zondag. Wel is het belangrijk dat de heilige Schrift een bijzondere plaats krijgt binnen de liturgie.

Uitdelen van Bijbels

Franciscus noemt het benadrukken van “de verkondiging van het Woord van de Heer en het onderstrepen van de eer die het toekomt tijdens de homilie” als voorbeeld.

Andere voorbeelden die de paus geeft in de brief, zijn het uitdelen van Bijbels om zaken als lectio divina (het aandachtig en indringend lezen van de bijbel) te bevorderen. Ook zouden bisschoppen de dag kunnen gebruiken voor de aanstelling van lectoren.

Franciscus noemt de ‘Zondag van het Woord van God’ een uitgelezen gelegenheid voor parochies om de vorming van lectoren tot “echte verkondigers van het woord”, nieuw leven in te blazen.

Lees hier de volledige exhortatie.