<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus tegen norbertijnen: ‘Leef in duurzame relatie met je omgeving’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 28 september 2022
image
Abt Denis Hendrickx van de Abdij van Berne en paus Franciscus geven elkaar de hand op 22 september 2022. Foto: Abdij van Berne

De paus heeft de orde der norbertijnen bij hun negenhonderdjarig bestaan de opdracht gegeven zich in te zetten voor duurzaamheid. Volgens abt Denis Hendrickx, van de Abdij van Berne, is de orde zich al bewust van het belang daarvan: “Dat past bij onze spiritualiteit.”

Vorig jaar was het negenhonderd jaar gelden dat de orde werd gesticht door de heilige Norbertus van Gennep. Alle reden om ook bij de paus op bezoek te gaan. Maar de internationale bijeenkomst werd vanwege de coronapandemie uitgesteld en vond daarom vorige week plaats.

Zestig pausen

Terug uit Rome vertelt de abt van Berne, Denis Hendrickx, over de “boeiende boodschap” die de paus hen gaf. “Het was sowieso een belevenis om als zestig pausen tussen alle toeristen rond te lopen op het Sint-Pietersplein”, zegt de abt vrolijk. “Als groep waren we erg fotogeniek”, gaat hij verder, waarbij hij uitlegt dat de witte kleding van de norbertijnen erg op die van de paus lijkt.

image
Donderdag 22 september waren de prelaten van de norbertijnen wereldwijd op audiëntie bij paus Franciscus. Hij moedigde hen aan om oog te hebben voor duurzaamheid. Foto: CNS - Vatican Media

Eenmaal binnen werd er veel moois gezegd, vertelt Hendrickx. Na de toespraak van de uit Averbode afkomstige abt-generaal Jos Wouters, sprak de paus in het Italiaans de aanwezigen toe. “Hij riep op om niet toe te geven aan de verleidingen van deze tijd”, zegt Hendrickx, die zeker van plan is om de vertaling van Franciscus’ toespraak nog eens “aandachtig door te lezen” en zijn boodschap “probeert na te leven”.

Glamour

De theorie uit de encycliek Laudato Si diende volgens de abt als leidraad bij de boodschap aan de norbertijnen. Zo benadrukte de paus dat “het verdienmodel van de abdijen bedoeld is om in eigen levensonderhoud te voorzien en voor opleiding. We moeten oppassen dat we onszelf er niet mee verrijken”, vertelt Hendrickx.

“Niet alles is glamour of moet glamour worden.”
- Abt Denis Hendrickx

Paus Franciscus deed hierbij “een klemmend beroep” op de norbertijnen om niet aan de verleiding van economische vooruitgang toe te geven, vervolgt hij. “Mijn interpretatie hiervan is dat hij zegt dat niet alles glamour is of glamour moet worden.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Daarbij drong de paus aan op “onderlinge verbondenheid” binnen de orde, zegt de abt. “Abdijen moet oppassen om niet als zelfstandige entiteit te opereren.”

Iedere abdij moet ook oog hebben voor de impact van hun activiteiten op de directe omgeving, waarschuwde de paus. Hierbij moedigde hij de norbertijnen aan om te streven naar duurzaamheid.

Voorbeeld stellen

“Het is goed om al die dingen nog eens te zeggen”, vindt Hendrickx. “Het past natuurlijk ook erg bij onze spiritualiteit, die zich kenmerkt door de vita mixta. Aan de ene kant zijn wij naar binnen gericht: het opbouwen van een concrete leefgemeenschap waarbij het dagelijkse gemeenschappelijke gebed een belangrijke plaats inneemt. Aan de andere kant zijn we juist sterk naar buiten gericht en betrokken bij de samenleving. We willen anderen niet alleen de theorie voorhouden, we willen ook graag een voorbeeld stellen.”

image
Paus Franciscus en de Vlaamse abt-generaal Jos Wouters schudden elkaar de hand. Foto: CNS - Vatican Media

En dat doen de norbertijnen volgens de abt ook vandaag de dag. Als voorbeeld geeft Hendricks de van oudsher grote betrokkenheid van de abdij van Berne bij de agrarische sector. “We hebben aangeboden om te bemiddelen tussen de milieubeweging en de agrarische sector. Zij vinden als het erop aankomt dezelfde dingen belangrijk. Toch is er geen gesprek meer tussen hen. Wij kunnen hen misschien helpen om weer naar elkaar te luisteren en met elkaar in gesprek te gaan. Maar eerst is het wachten op Remkes”, aldus Hendrickx.

En zo probeert iedere gemeenschap in haar eigen omgeving een bijdrage te leveren, zegt de abt. De problematiek in bijvoorbeeld Duisburg met zware industrie in de omgeving en grote Turkse en Marokkaanse gemeenschappen vraagt weer om een andere participatie van de norbertijnen, legt de abt uit. “Of kijk eens naar Averbode. Daar zijn zij op hun eigen manier met de stikstofproblematiek bezig.”

‘De vorm is niet heilig’

Daarnaast is er ook nog eens de wereldwijde crisis die krimp heet. Zelfs in landen als India, met het grootste aantal leden, stagneert de groei, vertelt de abt. In Nederland leven 21 leden, verdeeld over Tilburg, Berne en het Gelderse Essenburgh.

https://www.kn.nl/donaties/

Het ontmoedigt hem niet. “Het nodigt mij eerder uit om te kijken naar welke andere vormen er mogelijk zijn om de boodschap uit te dragen.” Want, zo zegt hij, “de vorm is niet heilig”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.