<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus tempert verwachtingen over misbruiktop

KN Redactie 29 januari 2019
image
Foto: CNS Photo/Henry Romero Reuters

Paus Franciscus heeft de hooggespannen verwachtingen over de komende misbruiktop van 21 tot 24 februari getemperd. De bijeenkomst met de voorzitters van de bisschoppenconferentie gaat vooral om een soort “catechese” over het “drama” van misbruik, aldus de paus.

De paus deed zijn uitspraken tijdens de persconferentie op de terugvlucht naar Rome vanuit Panama, waar hij de slotbijeenkomst van de Wereldjongerendagen bijwoonde.

Omstreden adviseurs

Gevraagd naar zijn eigen verwachtingen van de bijeenkomst over seksueel misbruik zei hij dat het een initiatief was van de K9, de raad van kardinalen. Pijnlijk detail is dat drie leden van de raad zelf verwikkeld zijn in misbruikschandalen. Het gaat om de Australische kardinaal George Pell, de Chileen Francisco Errazuriz Ossa en de Hondurees Oscar Rodriguez Maradiaga. Pell moet zelf terechtstaan wegens seksueel misbruik, Errazuriz wordt verdacht van verdoezeling en Maradiaga is verwikkeld in financiële schandalen, seksueel wangedrag door zijn inmiddels ontslagen hulpbisschop en seksschandalen op zijn seminarie. Na het verlopen van de termijn van vijf jaar is het lidmaatschap van Pell en Errazuriz afgelopen najaar niet verlengd.

Onkundig

“Wij zien dat sommige bisschoppen niet wisten wat ze moesten doen, het niet begrepen, deden het een goed en het ander slecht”, aldus de paus. Daarom vond de K9 noodzakelijk de bisschoppenconferenties een “catechese” te bieden die “het drama van misbruikte kinderen” inzichtelijk moet maken. Daarnaast moeten bisschoppen leren hoe zij op misbruikklachten moeten reageren. Uiteindelijk moet de bijeenkomst ook leiden tot “protocollen” volgens welke bisschoppen misbruikzaken moeten afhandelen.

Blijvend probleem

Tijdens de misbruiktop zullen de bisschoppen “bidden, luisteren naar getuigenissen en liturgisch boete doen waarbij vergiffenis wordt gevraagd voor de hele Kerk.”

Volgens de paus zijn er te hooggespannen verwachtingen van de top. Het probleem van misbruik is “dat het zal doorgaan. Het is een menselijk probleem. Maar een menselijk probleem overal.”

“Als wij de kwestie binnen de Kerk oplossen, kunnen we mogelijk helpen om te verhelpen in de samenleving, in de gezinnen. Maar eerst moeten wij er ons bewust van worden, protocollen hebben en voortgaan.” (KN/Crux)