<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus tot journalisten: ‘Wees nederig, waakzaam en gewetensvol’

KN Redactie 20 mei 2019
image
Een van de aanwezige buitenlandse correspondenten begroet paus Franciscus, tijdens de audiëntie op maandag. Foto: CNS

Paus Franciscus heeft journalisten opgeroepen om met nederigheid hun vak uit te oefenen. “Nederige journalisten zijn niet middelmatig, maar zijn zich er juist van bewust dat zij door een artikel of een tweet het goede, maar ook het kwade kunnen doen.”

De paus hield maandag een toespraak voor buitenlandse correspondenten die werkzaam zijn in Italië.  “Als men niet waakzaam en scrupuleus is, kan men de naaste en soms ook hele gemeenschappen kwaad doen”, zei Franciscus tijdens de audiëntie in het Vaticaan.

‘Zoektocht naar de waarheid’

Franciscus zei ook het werk van journalisten te waarderen. “De Kerk waardeert jullie, ook wanneer jullie de vinger op de zere plek leggen, en de wond binnen de kerkelijke gemeenschap ligt.” De paus omschreef de journalistiek als “waardevol, omdat het bijdraagt aan de zoektocht naar de waarheid, en alleen de waarheid maakt ons vrij”.

Hoewel de rol van journalisten onmisbaar is, brengt die volgens de paus een grote verantwoordelijkheid met zich mee. “Het vraagt om een bijzondere zorg voor de woordkeuze die jullie hanteren in artikelen, de beelden die jullie uitzenden en voor alles wat jullie delen op sociale media.”

Instrument om te bouwen

Franciscus nodigde journalisten uit om te werk te gaan in waarheid en rechtvaardigheid, “opdat de communicatie een instrument wordt om te bouwen, en niet af te breken, om elkaar te ontmoeten en niet met elkaar te botsen”.

‘De nederige journalist is vrij’

Volgens de paus is de nederigheid “de sluitsteen” van de activiteit van een journalist. “De nederigheid om niet alles menen te weten bevordert het onderzoek”, aldus Franciscus. “De arrogantie om alles te weten is wat het belemmert.”

De paus wees op de “macht” die journalisten tot hun beschikking hebben. Hij waarschuwde voor de verleiding nieuws te publiceren voordat het voldoende gecheckt is. “De nederige journalist is vrij. Vrij van beïnvloeding. Vrij van vooroordelen en daarom moedig. De vrijheid vereist moed.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.