<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus tot nieuw benoemde aartsbisschoppen: vrijheid komt voort uit het verwelkomen van Christus

Junno Arocho Esteves - CNS 30 juni 2021
image
Paus Franciscus begroet de orthodoxe metropoliet Emmanuel van Frankrijk, die voor feest van de heilige Petrus en Paulus in de Sint-Pietersbasiliek was. Foto: CNS Photo - Vatican Media

De heilige Petrus en Paulus waren niet alleen geweldig vanwege hun ijver voor het Evangelie, maar ook omdat ze Christus toestonden in hun harten te komen en hun leven te veranderen, zei paus Franciscus.

“De Kerk kijkt naar deze twee geloofsreuzen en ziet twee apostelen die de kracht van het Evangelie in onze wereld hebben vrijgemaakt. Dat deden zij omdat ze eerst zelf waren bevrijd door hun ontmoeting met Christus”, zei de paus dinsdag in zijn preek tijdens de Mis van het hoogfeest van de heilige Petrus en Paulus.

Volgens het Vaticaan ontvingen tijdens de Mis vierendertig aartsbisschoppen uit achttien landen die de afgelopen twaalf maanden zijn benoemd het zogeheten pallium, de wollen band die de aartsbisschoppen om hun schouders dragen over hun misgewaden.

Het pallium symboliseert de eenheid van een aartsbisschop met de paus. Ook symboliseert het zijn gezag en verantwoordelijkheid om voor de kudde te zorgen die de paus hem heeft toevertrouwd. De paus zegende de pallia, die de kerk in werden gebracht vanuit de crypte boven het graf van de heilige Petrus.

‘Broeders en zusters vrijheid brengen’

“Dit teken van eenheid met Petrus herinnert aan de missie van de herder die zijn leven geeft voor de kudde”, zei de paus tegen de aartsbisschoppen. “Doordat hij zijn leven geeft, wordt de herder, die zelf is vrijgemaakt, een middel om zijn broeders en zusters vrijheid te brengen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

In zijn homilie reflecteerde de paus op de levens van Petrus en Paulus, de “twee pilaren van de Kerk”. Nadat ze Gods liefde in hun leven hadden ervaren, werden ze “apostelen en dienaren van vrijheid voor anderen”.

Bevrijd van angst

Vanwege de onvoorwaardelijke liefde van Jezus werd Petrus bevrijd “van zijn gevoel van ontoereikendheid en zijn bittere ervaring van mislukking”, legde de paus uit. Hoewel Petrus “vaak toegaf aan angst”, was Jezus “bereid een risico met hem te nemen” en moedigde hij hem aan om niet op te geven.

“Op deze manier bevrijdde Jezus Petrus van angst, van berekeningen die uitsluitend gebaseerd waren op wereldse aangelegenheden”, zei de paus. “Hij gaf hem de moed om alles op het spel te zetten en de vreugde om een visser van mensen te worden. Het was Petrus die Jezus opriep om zijn broeders in het geloof te sterken.”

Tîjdens de Mis van het feest van de heilige Petrus en Paulus kregen 34 nieuw benoemde aartsbisschoppen het pallium.

Slavernij

Aan de andere kant, vervolgde de paus, ervoer Paulus een ander soort vrijheid “van de meest onderdrukkende vorm van slavernij, namelijk slavernij aan zichzelf”.

Christus bevrijdde Paulus ook “van de religieuze ijver die hem tot een ijverige verdediger van zijn voorouderlijke tradities en een wrede vervolger van christenen had gemaakt”, voegde hij eraan toe.

“Formele religieuze naleving en de onverzoenlijke verdediging van de traditie, in plaats van zich open te stellen voor de liefde van God en van zijn broeders en zusters, hadden hem gehard”, zei de paus.

Een Kerk die vrij is

God heeft Paulus echter gespaard voor “zwakheden en ontberingen”, zoals ziekte, geweld en vervolging tijdens zijn missies. Daardoor openbaarde Hij de apostel dat “God het zwakke in de wereld heeft uitverkoren om de sterken te beschamen”.

Paus Franciscus moedigde christenen aan om vrij te zijn van angst zoals Petrus en om, zoals Paulus, vrij te zijn “van de verleiding om onszelf met wereldse macht te profileren in plaats van met de zwakheid die ruimte maakt voor God”. Ook moedigde hij aan om vrij te zijn van “een religiositeit die ons star maakt en onbuigzaam.”

“Petrus en Paulus laten ons het beeld na van een Kerk die aan onze handen is toevertrouwd, maar door de Heer wordt geleid met trouw en tedere liefde”, zei de paus.

“Een Kerk die zwak is, maar toch kracht vindt in de aanwezigheid van God. Een Kerk die is bevrijd en in staat is om de wereld de vrijheid te bieden die de wereld alleen niet kan geven: vrijheid van zonde en dood, van berusting en van het gevoel van onrecht en hopeloosheid die de levens van de vrouwen en mannen van onze tijd ontmenselijken.”

Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel

Volgens een lange traditie was een delegatie van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel aanwezig bij de Mis. Ze gingen na afloop samen met paus Franciscus bidden bij het graf van de heilige Petrus, dat zich onder het hoofdaltaar bevindt.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.