fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus voegt gedachtenis zuster Faustina toe aan liturgische kalender

Catholic News Agency 19 mei 2020
image
Archiefbeeld: op de zondag van de Goddelijke Barmhartigheid hebben zusters een afbeelding van de heilige Faustina Kowalska meegenomen naar het Sint-Pietersplein. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Paus Franciscus heeft de feestdag van de heilige Faustina Kowalska toegevoegd aan de Romeinse kalender, de wereldwijde lijst van kerkelijke feesten. Haar vrije gedachtenis valt op 5 oktober.

De Congregatie voor de Goddelijke Eredienst publiceerde hierover op 18 mei een decreet. Dat was de honderdste geboortedag van de heilige Johannes Paulus II. De Poolse paus verklaarde zijn landgenote op 13 april 2000 heilig.

Invloed spiritualiteit zuster Faustina

Volgens het decreet nam paus Franciscus de stap na verzoeken van priesters, religieuzen en lekenorganisaties en na overweging van “de invloed die de spiritualiteit van de heilige Faustina in verschillende delen van de wereld uitoefent”.

Verschijningen van Jezus en Maria

De Poolse Helena Kowalska (1905-1938) trad op haar twintigste in het klooster in, waar zij de naam zuster Maria Faustina kreeg.

Zowel Jezus als Maria verschenen aan de zuster. Haar gesprekken met de Heer stelde ze te boek; de tekst is in tientallen talen vertaald en heeft geleid tot de wereldwijde verspreiding van de devotie tot de Goddelijke Barmhartigheid.

Een boodschap ‘ten voordele van iedereen’

In het decreet wordt de invloed van de heilige op de wereldwijde Kerk ook benadrukt. In haar dagboek beschreef ze “wat de Heer in haar bewerkte ten voordele van iedereen: luisterend naar Hem die Liefde en Barmhartigheid is, begreep ze dat geen enkele menselijke ellende zich kan meten met de barmhartigheid die onophoudelijk uit Christus’ hart stroomt”.

Johannes Paulus II en de Goddelijke Barmhartigheid

Het leven van de heilige paus Johannes Paulus II was nauw verbonden met de devotie tot de Goddelijke Barmhartigheid.

In een van de verschijningen vroeg Jezus zuster Faustina om een zondag van de Goddelijke Barmhartigheid op de zondag na Pasen. Johannes Paulus II stelde dat feest in het jaar 2000 in.

Zalig- en heiligverklaring

De Poolse paus stierf op 2 april 2005, de vooravond van de zondag van de Goddelijke Barmhartigheid. Hij werd op die feestdag in 2011 en 2014 respectievelijk zalig- en heilig verklaard.

Eerder decreet

Afgelopen oktober zette paus Franciscus met een soortgelijk decreet de optionele gedachtenis van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto op de Romeinse kalender.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.