fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus vraagt gevangenen kruiswegmeditaties te schrijven

Catholic News Service 12 maart 2020
image
Archieffoto: Paus Franciscus bezoekt een gevangenis nabij Rome. Foto: CNS photo/Vatican Media, via Reuters

Paus Franciscus heeft gevangenen, bewakers en hun geestelijke verzorger van een Noord-Italiaanse gevangenis gevraagd om dit jaar de meditaties bij de pauselijke kruisweg te schrijven.

In een brief aan Italiaanse krant Il Mattino di Padova, zei de paus de parochiegemeenschap van de Due Palazzi-gevangenis in Padua te hebben gekozen. De meditaties zouden zo de levens binnen het gevangeniswezen reflecteren, waaronder “het slachtoffer, de gevangene, de bewaker, de vrijwilliger, de familie van de gevangene, reclasseringsambtenaar, de kerk en de onschuldige, die soms onrechtvaardig wordt aangeklaagd.”

Caleidoscoop

“De gevangenis is een caleidoscoop van situaties, en er is altijd een groot risico bij het vertellen van een detail ten nadele van het grote geheel”, aldus Franciscus. “De verrijzenis van een persoon is nooit het werk van één individu, maar van een gemeenschap die samen wandelt.”

Elk jaar vraagt de paus een ander persoon om het commentaar en de gebeden voor de Kruisweg te schrijven. De avondlijke dienst zal op Goede Vrijdag 10 april plaatsvinden bij het Colosseum in Rome.

Onverschilligheid veroveren met tederheid

Paus Franciscus, die de meditaties van de Due Palazzi-gevangenisgemeenschap al heeft gelezen, verklaarde erdoor “bewogen” te zijn. Ze maakten dat hij zich “als een broeder voelde met hen die fouten hebben gemaakt en met hen, die naast hen willen staan.”

“Ik dank de gevangenisparochie en samen met hen dank ik allen die werken voor deze kleine wereld”, zei de paus. “God zegene alle goede harten die onverschilligheid met tederheid willen veroveren.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.