fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus: ‘Wees mensen nabij die depressief zijn of een burn-out hebben’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 november 2021
image
Paus Franciscus roept op om in november te bidden voor mensen met een depressie of burn-out. Foto: Sasha Freemind – Unsplash

Mensen die een depressie ervaren, hebben vaak iemand nodig om mee te praten. Ze kunnen baat hebben bij psychologische begeleiding en het lezen van wat Jezus te zeggen heeft, zei paus Franciscus over de gebedsintentie voor de maand november.

“Laten we bidden dat mensen die lijden aan depressie of burn-out steun en een licht zullen vinden dat hen opent voor het leven”, zei de paus.

Paus Franciscus zei dit in een videoboodschap die vorige week werd vrijgegeven door het wereldwijde gebedsnetwerk van de paus. Hierin liet de paus weten dat hij de gebedsintentie voor de maand november opdraagt aan mensen die depressief zijn.

Kortere dagen en overbelasting

November en het begin van kortere en koudere dagen op het noordelijk halfrond veroorzaken soms “seizoensgebonden affectieve stoornis” en depressieve symptomen, volgens veel medische experts.

In zijn videoboodschap zei de paus: “Overwerk en werkgerelateerde stress zorgen ervoor dat veel mensen extreme uitputting ervaren – mentale, emotionele, affectieve en fysieke uitputting.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Verdriet, apathie en spirituele vermoeidheid domineren uiteindelijk het leven van mensen, die overbelast zijn door het ritme van het leven van vandaag”, voegde hij eraan toe.

Dichtbij zijn

De paus zei: “Laten we proberen dicht bij hen te zijn die uitgeput zijn, bij hen die wanhopig zijn, zonder hoop.”

“Vaak moeten we gewoon in stilte luisteren, omdat we niet tegen iemand kunnen zeggen: ‘Nee, zo is het leven niet. Luister naar me, ik zal je de oplossing geven.’ Er is geen oplossing”, zei hij.

“En laten we bovendien niet vergeten dat, naast de onmisbare psychologische begeleiding, die nuttig en effectief is, Jezus’ woorden ook helpen”, zei hij, zoals: “Kom tot mij, allen die zwoegen en belast zijn, en Ik zal je rust geven” (Mt 11,28).

Ook de paus had hulp nodig

Paus Franciscus heeft in interviews openhartig gesproken over zijn eigen geestelijke gezondheid.

Hij vond hulp van een psychiater om met zijn angst om te gaan en “om haast te vermijden bij het nemen van beslissingen” toen hij priester was in Argentinië tijdens de dictatuur. Hij bouwde in die tijd stress en angst op, omdat hij in het geheim mensen hielp om onder te duiken en om ze het land uit te krijgen om hun leven te redden.

“Ik had te maken met situaties waarvan ik niet wist hoe ik ermee om moest gaan”, herinnert hij zich.

https://www.kn.nl/donaties/