<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus: ‘Wees niet pessimistisch wegens gebrek aan roepingen’ 

Francesco Paloni 8 november 2022
image
De paus zegent een zuster van de claretijnen tijdens de audiëntie. Foto: CNS - Vatican Media

Religieuzen moeten zich niet laten leiden door pessimisme over een gebrek aan roepingen. Paus Franciscus zei dit maandag tijdens een ontmoeting met leden van de congregatie van de claretijnen. 

“Wie zichzelf laat meeslepen door pessimisme, zet zijn geloof aan de kant”, zei Franciscus tegen de vertegenwoordigers van het Claretianum, een theologische instelling van de congregatie. Ook de hoge leeftijd van veel religieuzen moet volgens de paus niet leiden tot somberheid.

‘Niet christelijk’

“Zet alsjeblieft de geest van het pessimisme van je af”, vervolgde de 85-jarige Franciscus. “Dat is niet christelijk. De Heer zal op de een of andere wijze nabij zijn aan zijn volk. Het is de Heer van de geschiedenis die ons ondersteunt en ons uitnodigt om gelovig en vruchtbaar te zijn.”

Volgens de paus hechten sommige religieuzen te veel waarde aan de buitenkant, “de structuren, de activiteiten”, waardoor zij het zicht verliezen op “de overvloed en de genade in mensen en gemeenschappen”.

“Zet alsjeblieft de geest van het pessimisme van je af. Dat is niet christelijk.”
- Paus Franciscus

Claretianum

De paus erkende dat missionarissen tegenwoordig veel moeilijkheden tegenkomen en nodigde de religieuzen uit om trouw te blijven aan de geest van hun stichter. “Bevorder de ontmoeting tussen de verschillende generaties binnen het gewijde leven, de Kerk en de maatschappij.”

De claretijnen vieren dit jaar het vijftigjarig jubileum van het Claretianum. De congregatie werd in 1849 gesticht door de heilige Antonius Maria Claret. Haar leden zijn in verschillende landen actief als missionarissen. Het Claretianum werd in 1971 opgericht en dient als theologische opleiding voor religieuzen.

Vergrijzing en krimp

Het gebrek aan (religieuze) roepingen is ook in ons land zichtbaar. In het kader van het ad limina-bezoek van de Nederlandse bisschoppen, bracht de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) de staat van het religieuze leven in Nederland in kaart.

Uit cijfers van de KNR blijkt onder meer dat het reeds vergrijsde en slinkende religieuzenbestand blijft vergrijzen en krimpen; slechts 388 van de 2783 religieuzen is jonger dan zeventig.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.