fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus weigert ontslag kardinaal Barbarin

KN Redactie 19 maart 2019
image
Paus Franciscus en kardinaal Barbarin op maandag. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus heeft het ontslag van kardinaal Philippe Barbarin niet aanvaard. De aartsbisschop van Lyon was maandag bij de paus om hem zijn ontslag aan te bieden, nadat hij op 7 maart was veroordeeld wegens het niet melden van een geval van seksueel misbruik in zijn bisdom.

In een verklaring op de website van het bisdom Lyon, legt Barbarin uit dat de paus “door een beroep te doen op het vermoeden van onschuld”, zijn ontslag niet heeft willen aanvaarden. Barbarin heeft besloten zich tijdelijk terug te trekken en heeft zijn vicaris-generaal aangesteld als hoofd de van het bisdom. De woordvoerder van het Vaticaan, Alessandro Gisotti, bevestigde dinsdag dat de paus de kardinaal ruimte geeft “om de beste beslissing voor het bisdom te nemen”.

Bernard Preynat

Barbarin (68) werd op 7 maart door een Franse rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. De Franse kardinaal wordt beschuldigd van het niet melden van een aantal misbruikgevallen aan de Franse autoriteiten. Een van de gevallen betreft de priester Bernard Preynat, die tientallen minderjarigen zou hebben misbruikt in de jaren tachtig en negentig. Preynat erkende dit en zal later dit jaar terechtstaan. Hoewel Barbarin pas in 2002 bisschop van Lyon werd,  zou hij volgens de beschuldigingen sinds het jaar 2010 van het misbruik af hebben geweten.

Verbazing

De uitspraak van de rechter leidde echter tot verbazing, aangezien werd verwacht dat de kardinaal zou worden vrijgesproken. De officier van justitie in de zaak zei dat er geen bewijs was van overtredingen van de wet en daarmee geen gronden voor een veroordeling van de kardinaal. Hoewel Barbarin in hoger beroep gaat tegen het vonnis, deelde hij direct na zijn veroordeling mee zijn ontslag aan de paus aan te zullen bieden.

Niet verdoezeld

In 2017 zei Barbarin tegen de Franse krant Le Monde dat hij de aantijgingen tegen Preynat niet had verdoezeld, maar dat zijn reactie op de beschuldigingen “inadequaat” was. Ook zei Barbarin dat hij een onderzoek naar de priester had ingesteld toen hij over de beschuldigingen te weten kwam. De kardinaal schorste Preynat in 2015. Het jaar daarop werd de priester aangeklaagd van seksueel misbruik.