<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus wil grotere rol vrouwen in de Kerk

Carol Glatz - CNS 20 november 2019
image
Paus Franciscus schudt de hand van een zuster op een archieffoto uit 2018. De paus wil dat vrouwen een grotere rol krijgen binnen de Kerk. CNS Photo - Junno Arocho Esteves

Paus Franciscus heeft benadrukt dat er meer gedaan moet worden om vrouwen raadgevende en bestuurlijke functies binnen de Kerk te geven.

Dat zei hij tijdens de eerste plenaire vergadering van het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven afgelopen zaterdag.

Het Vaticaanse dicasterie werd in 2016 opgericht om, zo zei de paus, de wereld te bezien met “het hart van de kerk”. Dat betekent volgens hem, dat er met een bredere ‘katholieke’ blik gekeken moet worden naar het belang van de wereldkerk en de hele wereld. Hierbij moet verder worden gekeken dan persoonlijke of lokale belangen.

“De katholieke Kerk heeft leken, priesters, religieuzen, parochies en lekenbewegingen nodig om samen te werken en zo echt ‘katholiek’ te kunnen zijn”, zei Franciscus.

Positieve modellen van samenwerking

De Kerk, als moeder, wenst “harmonie tussen al haar kinderen en houdt zich niet bezig met voorkeursbehandelingen of partijdigheid”, zei hij. “Daarom is het belangrijk – ook voor het dicasterie – om altijd positieve modellen van samenwerking voor te stellen.”

Hiermee doelde de paus op samenwerking tussen alle mensen in de Kerk: tussen mannen en vrouwen, tussen jong en oud, tussen priesters en gelovigen. “Rivaliteit moet worden vermeden en broederlijke samenwerking moet worden aangemoedigd met als doel het algemeen welzijn van de ene familie die de Kerk is.”

Niet alleen functionele rol

De paus waarschuwde voor klerikalisering van de leken. Hij zei ook dat het belangrijk is om niet bang te zijn zich meer in te zetten om vrouwen een adviserende en bestuurlijke rol te geven. De rol van vrouwen moet meer zijn dan alleen ‘functioneel’.

Vrouwen kunnen prima aan het hoofd van een Vaticaans dicasterie staan, zei hij. Overigens stonden er twee vrouwen op de kandidatenlijst om het nieuwe hoofd van het Secretariaat voor Economie te worden. Vorige week werd bekend dat die functie is toewezen aan de Spaanse jezuïet Juan Antonio Guerrero.

Verrijkend en ander perspectief

“Wat heel belangrijk is, is het advies van vrouwen,” zei hij. De paus verwees specifiek naar het ‘verrijkende’ en heel andere perspectief dat vrouwen hadden geboden tijdens de misbruiktop in het Vaticaan in februari van dit jaar.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.