<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Pausreis Balkan ‘pelgrimage van geloof, eenheid en vrede’

KN Redactie 3 mei 2019
image
De logo's van het pausbezoek aan Bulgarije (links) en Noord-Macedonië.

Paus Franciscus arriveert zondag in Bulgarije en gaat twee dagen later ook naar Noord-Macedonië. Wederom ligt de nadruk van zijn programma op de oecumenische dialoog, de vrede en de moeilijke situatie van migranten.

“Een pelgrimage die in het teken staat van het geloof, de eenheid en de vrede”. Zo omschreef Franciscus zelf in een videoboodschap het bezoek dat hij op 5 en 6 mei aan Bulgarije brengt en op 7 mei aan de Republiek van Noord-Macedonië.

Vol programma

Het is opnieuw een reis naar Oost-Europa, na zijn bezoek aan de Baltische Staten in september en kort voor de reis naar Roemenië, die van 31 mei tot en met 2 juni op het programma staat.

De paus heeft een vol programma in Bulgarije en Macedonië. Drie programmapunten springen er dit keer uit: het bezoek aan een vluchtelingenkamp in Sofia, het gebed om vrede met de vertegenwoordigers van verschillende religies in Bulgarije en het gebed bij de gedenkplaats voor de heilige Moeder Teresa in Skopje. De heilige werd in 2010 in die plaats geboren.

Katholieke minderheid

Net als bij zijn eerdere bezoek aan Oost-Europa, wil paus Franciscus de kleine katholieke minderheid in beide landen met zijn bezoek een hart onder de riem steken.

In Bulgarije wonen zo’n zeventigduizend katholieken, minder dan 1% procent van de bevolking. Ze vormen een minderheid in een land met zeven miljoen mensen, dat voor het overgrote deel oosters-orthodox is.

In Noord-Macedonië wonen naar schatting zo’n twintigduizend katholieken. Ook hier is de meerderheid van de bevolking oosters-orthodox. Het motto van het bezoek aan dit land is dan ook niet toevallig “Weest niet bevreesd, kleine kudde” (Lc. 12,32).

In het teken van Johannes XXIII

De heilige paus Johannes Paulus II bezocht Bulgarije in 2002. Het motto van Franciscus’ bezoek aan het land is een verwijzing naar een andere heilige paus, Johannes XXIII. Pacem in terris, wat ook de titel is van diens encycliek uit 1962.

In zijn videoboodschap zei Franciscus dat dit pausbezoek “geheel in het teken zal staan van de herinnering aan de heilige paus Johannes XXIII. In de bijna tien jaar dat hij Sofia zat als apostolisch gedelegeerde schepte hij met jullie volk een band van genegenheid en affectie die tot op de dag van vandaag voortduurt.”

‘Postitief signaal’

In Katholiek Nieuwsblad deze week een interview met radio-predikant Nachko Zaikov van de christelijke Trans World Radio (TWR).  Hij noemt Franciscus’ bezoek “een positief signaal”.

“Zijn bezoek zal de mensen verenigen. Niet alleen katholieken, maar alle mensen. De boodschap die hij hiermee uitzendt, is sterk, en ook nodig.”

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.