<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Poolse bisschoppen veroordelen aanvallen op kerken

Jonathan Luxmoore - OSV News 27 oktober 2020
image
Zondag werd er voor de kathedraal van Katowice gedemonstreerd tegen het vonnis van het Grondwettelijk Hof. Foto: CNS Photo - Anna Lewanska, Agencja Gazeta via Reuters

De Poolse bisschoppenconferentie veroordeelt de aanvallen op kerken in de afgelopen dagen door demonstranten. Zij protesteerden tegen een uitspraak van het Grondwettelijk Hof van het land die abortus bijna volledig verbiedt. De bisschoppen dringen aan op dialoog in plaats van geweld.

Aartsbisschop Stanislaw Gadecki van Poznan, voorzitter van de conferentie, erkende dat de uitspraak van 22 oktober “ongewoon emotionele reacties heeft veroorzaakt”.

Hij voegde toe dat “de vulgariteiten, beledigende bekladingen, verstoringen van de Missen en godslastering van de afgelopen dagen geen gepaste vorm van actie zijn in een democratische staat, hoezeer ze bepaalde mensen ook kunnen helpen hun emoties te verlichten.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Abortusclausule’ grondwet onwettig

Demonstranten gingen tijdens Missen op 26 oktober kerken in Warschau, Krakau, Poznan en andere steden binnen om te protesteren tegen de uitspraak van het Grondwettelijk Hof. Dat bepaalde dat een clausule in de Poolse abortuswet van 1993 onwettig is. Die clausule staat het afbreken van een zwangerschap toe in gevallen van “ernstige en onherstelbare schade aan de foetus”.

Het Grondwettelijk Hof werd in 1982 opgericht om geschillen over de grondwettigheid van acties van staatsinstellingen op te lossen. Het is een afzonderlijk orgaan van het Hooggerechtshof van het land.

1100 abortussen in 2019

Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid ging het bij bijna alle 1100 in 2019 in Polen uitgevoerde abortussen om ongeboren kinderen bij wie een ernstige handicap was gediagnosticeerd. Bij 26 abortussen was er een andere aanleiding.

“De Kerk kan niet stoppen met het verdedigen van het leven”
- Aartsbisschop Stanislaw Gadecki

‘Standpunt Kerk onveranderlijk’

Aartsbisschop Gadecki zei dat het “onveranderlijke en publiekelijk bekende” standpunt van de Kerk over het recht op leven uiteengezet was in de encycliek Evangelium Vitae van de heilige paus Johannes Paulus II uit 1995. Dit standpunt is opnieuw bevestigd in de recente encycliek van paus Franciscus Fratelli Tutti.

‘Op dit punt geen compromissen’

Hij riep op tot dialoog “over hoe het recht op leven en vrouwenrechten te beschermen”.

“De Kerk kan niet stoppen met het verdedigen van het leven of de noodzaak opgeven om ieder mens te beschermen vanaf de conceptie tot de natuurlijke dood. Op dit punt kunnen we geen compromissen sluiten”, aldus Gadecki.

‘Spanningen niet laten escaleren’

De aartsbisschop drong er ook op aan “meningen op een sociaal aanvaardbare manier te uiten, met respect voor ieders waardigheid”. Hij riep “politici en journalisten op om de spanningen niet te laten escaleren en verantwoordelijkheid te tonen voor de sociale vrede”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Reactie regering

Een woordvoerster van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid beschuldigde oppositiepartijen er op 23 oktober van te “spelen met de emoties van vrouwen”.

Onderminister van Justitie Michal Wos zei het katholieke persbureau KAI op 25 oktober dat de antikerkelijke protesten “criminaliteit en barbaarsheid” vertegenwoordigden en bestraft zouden kunnen worden met boetes en gevangenisstraffen.

‘Concrete hulp bieden’

Ondertussen zei bisschop Wieslaw Smigiel van Torun, die de Gezinsraad van de Poolse Kerk leidt, op 26 oktober dat het oordeel van het Hof “de Kerk en de staat een nog grotere taak oplegde” om “concrete hulp te bieden aan gezinnen met gehandicapte kinderen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.