<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Poolse bisschoppen bieden excuses aan voor misbruik

KN Redactie 20 november 2018
image
De Poolse bisschoppenconferentie voor haar herfstvergadering bijeen bij de Zwarte Madonna Foto: Poolse Bisschoppenconferentie

De bisschoppen van Polen hebben excuses aangeboden voor seksueel misbruik door leden van de clerus. Dat schrijven zij in een gezamenlijke verklaring.

“Wij verontschuldigen ons bij God, de slachtoffers van misbruik, hun families en de kerkgemeenschap voor alle schade die aan kinderen, jongeren en hun verwanten is aangericht.” Dat schrijven de Poolse bisschoppen in een verklaring die maandag werd gepubliceerd.

Oproep melding  te doen

Zij richten zich daarin tot de slachtoffers met het verzoek hun verhaal te doen bij zowel de kerkelijke autoriteiten als bij de overheid. Daarbij wordt verwezen naar de genomen preventiemaatregelen en het hulpaanbod dat door de bisschoppen eerder al is opgetuigd.

‘Ook onze pijn’

Het Poolse episcopaat erkent dat hun land net als andere “diep geschokt is door seksueel misbruik door enkele leden van de clerus”. Deze misdaden vormen een bron van diep leed voor de slachtoffers die hun verdere leven en dat van hun families tekenen.

“Wij stellen bedroefd vast dat er ook in Polen situaties zijn waarin kinderen en jongeren door enkele geestelijken en kerkelijk betrokkenen seksueel zijn misbruikt. Wij herhalen de woorden van paus Franciscus: de pijn van de slachtoffers is ook onze pijn. Om de oorzaken van deze daden te begrijpen en de omvang ervan in te kunnen schatten zijn wij begonnen met het verzamelen van gegevens”, aldus de verklaring.

Maatregelen

De Poolse bisschoppen stellen dat zij nog onder het pontificaat van paus Benedictus XVI (2005-2013) zijn begonnen met het doorvoeren van maatregelen.

“Ieder signaal van mogelijke strafbare feiten wordt onderzocht en in geval van grote waarschijnlijkheid aan de Heilige Stoel en Justitie gemeld.” (Kath.net)

 

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.