<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Poolse zuster: “Misbruik vrouwelijke religieuzen door priesters moet stoppen”

Catholic News Service 19 februari 2019
image
Zr. Jolanta Olech, secretaris-generaal van de Poolse conferentie van oversten (Beeld: Youtube.com)

Een prominente Poolse zuster heeft het seksueel misbruik van vrouwelijke religieuzen door priesters in haar land aan de kaak gesteld.

“Seksueel misbruik van zusters door geestelijken is al lang een probleem in Polen – en het is een zeer pijnlijke zaak”, zei zuster Jolanta Olech onlangs tegen het katholieke persbureau KAI. Zuster Olech is secretaris-generaal van een conferentie van oversten van zustercongregaties.

Maatregelen

Er bestaat volgens Olech geen cijfermateriaal over misbruik van zusters in Polen. Tijdens haar twaalf jaar als voorzitter en secretaris-generaal van de conferentie werd ze naar eigen zeggen wel op de hoogte gebracht van “erg pijnlijke” zaken.

Ze verwelkomde paus Franciscus’ recente oproep tot maatregelen tegen zich misdragende clerus. “Het is niet voor het eerst dat het onderwerp te berde wordt gebracht, en we weten niet of het veel zal veranderen – maar het zou sommige mensen ten minste moeten tonen dat de tijd van het verbergen van dit probleem voorbij is.”

‘Zaken niet openbaar gemaakt’

“De zaken die ik behandelde, werden gemeld aan de oversten van de betreffende priesters en monniken. Maar ik weet niet wat de resultaten waren, en de zaken werden nooit openbaar gemaakt.”

Ze haalde de zaak aan van een jonge zuster die gedwongen werd haar orde te verlaten nadat ze zwanger werd. De priester die de vader van het kind was, bleef volgens Olech op zijn post zonder “enige serieuze consequentie voor zijn gedrag”.

Cijfers

Polen telt momenteel meer dan 17.000 vrouwelijke religieuzen in 105 ordes en congregaties, blijkt uit een kerkelijk rapport uit januari. De meesten van hen werken in het onderwijs, de gezondheidszorg en de caritas. Nog eens tweeduizend Poolse zusters werken buiten hun vaderland.

Zusterordes runnen in Polen 800 scholen en onderwijscentra, 119 weeshuizen en kindertehuizen, tachtig klinieken en meer dan 300 huizen voor ouderen, gehandicapten en daklozen. Vele zusters werken in parochies, seminaries, voor bisdommen en voor mediacentra.

Het aantal Poolse vrouwen dat jaarlijks intreedt, is afgenomen van 566 in 2000 tot 177 in 2017.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.