fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

President Poetin voor de derde keer naar de paus

KN Redactie 6 juni 2019
image
Paus Franciscus en president Vladimir Poetin in 2015 CNS photo/Maria Grazia Picciarella, pool

Paus Franciscus ontvangt op 4 juli de Russische president Vladimir Poetin in privé-audiëntie. Dat meldt het Vaticaan.

Het gaat om de derde ontmoeting tussen paus Franciscus en de president van de Russische Federatie. De eerste was op 25 november 2013. Tijdens de privé audiëntie bespraken beide staatshoofden de crisis in Syrië. 

Paus Franciscus benadrukte tijdens het gesprek de noodzaak om het geweld te stoppen en pleitte voor concrete maatregelen om tot een vreedzame oplossing te komen. 

Tweede privé-audiëntie

Op 10 juni 2015 volgde een tweede ontmoeting tussen de Russische president en de paus. Het gesprek stond toen in het teken van het conflict in Oekraïne en de situatie in het Midden Oosten. 

Franciscus zei bij de ontmoeting dat een “oprechte en grote inzet” nodig is “om vrede te realiseren”. De paus benadrukte de noodzaak dat “alle partijen zich inzetten om de akkoorden van Minsk uit te voeren”. 

Oekraïense kwestie

Dat akkoord van februari 2012 tussen Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk omvat onder meer afspraken om zware wapens en troepen terug te halen. De paus onderstreepte ook het belang van “het opnieuw opbouwen van een klimaat van dialoog” in het gebied.

Naar verluidt zal ook de komende audiëntie over de Oekraïense kwestie gaan. (KN/Vatican News)