fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Prins Charles aanwezig bij heiligverklaring John Henry Newman

Sanne Gerrits 23 september 2019
image
Paus Franciscus praat met kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla tijdens een privé-audientie op 4 april 2017. Foto: CNS photo - Vincenzo Pinto, pool via Reuters

Prins Charles zal aanwezig zijn bij de heiligverklaring van kardinaal John Henry Newman op 13 oktober.

De Britse troonopvolger zal naar Rome reizen om de heiligverklaringsmis bij te wonen van de eerste Engelse heilige sinds de Reformatie die geen martelaar was.

Na de Mis op het Sint-Pietersplein zal prins Charles een receptie bijwonen op het Pauselijke Urbanuscollege, zo kondigde het bureau aan. Newman studeerde aan dat college.

Verheugd

“We zijn verheugd dat Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Wales de Britse afvaardiging naar de heiligverklaring van kardinaal Newman zal leiden”, sprak de aartsbisschop van Westminster, kardinaal Vincent Nichols, in een reactie.

“Kardinaal Newman’s onderzoek van het geloof, de diepte van zijn persoonlijke moed, zijn intellectuele helderheid en zijn gevoel voor cultuur maken van hem een veel bewonderde volgeling van Christus. Zijn dienstwerk, vooral onder de armen, is een blijvend teken van de pastorale compassie van de Kerk en een uitdaging voor ons nu”, aldus Nichols.

Theoloog, dichter, priester en kardinaal

John Henry Newman was een negentiende-eeuwse theoloog, dichter, katholiek priester en kardinaal.

Van oorsprong was hij anglicaans priester, maar hij bekeerde zich in 1845 tot het katholieke geloof. Zijn werken worden tot de belangrijkste kerkelijke geschriften van de afgelopen eeuwen gerekend.

Blijvende inspiratie

In september 2010 woonden tienduizenden in Birmingham Newmans zaligverklaring bij. Tijdens de zaligverklaringsmis zei paus Benedictus XVI dat Newmans “inzichten omtrent de relatie tussen geloof en rede, omtrent de essentiële plaats van geopenbaard geloof in de beschaafde wereld, en omtrent de noodzaak van een breed gedragen en wijd omspannende aanpak van onderwijs” niet alleen van diepe betekenis waren voor het victoriaanse Engeland, “maar een blijvende inspiratie en verlichting” vormen “voor velen overal ter wereld”.

Prins Charles ontmoette drie pausen

Prins Charles en zijn vrouw Camilla, hertogin van Cornwall, ontmoetten paus Franciscus al eerder in april 2017, tijdens een bezoek aan het Vaticaan. De prins van Wales ontmoette in 2009 ook paus Benedictus XVI en in 1985 paus Johannes Paulus II, toen vergezeld door zijn eerste vrouw, prinses Diana.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21