<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Rechter bevestigt veroordeling kardinaal Pell

KN Redactie 26 februari 2019
image
Kardinaal George Pell Foto: CNS/Erik Anderson, AAP images via Reuters

De Australische kardinaal George Pell is veroordeeld voor seksueel misbruik van minderjarigen. De uitspraak van de rechtbank dateert uit december, maar mocht wegens een publicatieverbod tot op heden niet bekend worden gemaakt.

Toch lekte de veroordeling van Pell destijds uit via verschillende media, waaronder de katholieke nieuwssite CNA. Het oordeel was toen nog niet door de rechter bevestigd en het vonnis zou begin dit jaar bekend worden gemaakt, wat nu gebeurd is.

De kardinaal is door een jury unaniem schuldig bevonden aan seksueel misbruik van twee misdienaars. Dat zou zijn gebeurd in de jaren negentig, toen Pell aartsbisschop van Melbourne was.

Pell was prefect van het Vaticaanse Secretariaat voor de Economie tot hij zijn functie in 2017 tijdelijk neerlegde om zijn verdediging te kunnen voeren. Hij heeft alle beschuldigingen altijd fel ontkend en zal in beroep gaan tegen zijn veroordeling.

Onschuldig

Het is de tweede keer dat een jury zich over deze zaak boog. Vorig jaar konden de juryleden het niet eens worden over het oordeel. Toen zouden volgens verschillende Australische media tien van de twaalf juryleden Pell onschuldig gevonden hebben.

De kardinaal werd daarnaast ook beschuldigd van seksueel misbruik toen hij priester was in de jaren zeventig, maar deze aparte rechtszaak is geschrapt. Om die reden hief de rechter gisteren het publicatieverbod op, die was bedoeld om  het verloop van deze tweede rechtszaak niet te beïnvloeden.

Pells hoofdverdediger, Robert Richter, deed de beschuldigingen eerder af als “een product van pure fantasie, het product van mogelijke psychische problemen van de klager, of gewoon bedenksels om de vertegenwoordiger van de katholieke Kerk in dit land te raken.” De advocaat noemt de beschuldigingen “niet te geloven”, “onwaarschijnlijk, zo niet onmogelijk”.

Publiek debat

Tot het rechterlijk publicatieverbod was kardinaal Pell voortdurend in het nieuws. De vijandigheid van een aantal media tegenover de kardinaal leidde tot een publiek debat over de vraag of er nog wel juryleden te vinden zouden zijn die niet bevooroordeeld zouden zijn.

Daarnaast was er veel publiciteit rond het overheidsonderzoek naar seksueel misbruik bij religieuze gemeenschappen. Daarin kwam de katholieke Kerk er niet best vanaf. Het nu gevelde oordeel is gebaseerd op de uitspraken van één getuige. Verder bewijs ontbreekt.

Volgens een van de bronnen van het katholieke persbureau CNA heeft de hele gang van zaken de integriteit van het proces in twijfel getrokken. Er zou sprake zijn van een “farce” en een “heksenjacht”. Volgens de bron willen de aanklagers kost wat kost een veroordeling. “Zij gingen door tot ze de jury hadden die ze zou geven wat ze wilden”, aldus de bron.

Omstreden

In 2017 publiceerde de gerenommeerde ABC-reporter Louise Milligan een boek waarin de beschuldigingen gedetailleerd werden beschreven. De kardinaal zou na de hoogmis in de kathedraal twee koorzangers hebben betrapt op het snoepen van de miswijn. In ruil voor zijn stilzwijgen zou hen gedwongen hebben hem oraal te bevredigen.

Dit zou zijn gebeurd toen Pell net begonnen was met een operatie om misbruikplegers op te sporen.

Een van de betrokken jongens ontkende het voorval, maar is inmiddels overleden. Al eerder hadden twee oudere koorzangers, die het vermeende slachtoffer kennen, getuigd dat de beschuldiging niet geloofwaardig was.

Zo was Pell gewend om na afloop van de hoogmis naar de uitgang van de kathedraal te gaan om met kerkgangers te praten. Tegen de tijd dat dat afgelopen was, waren de koorleden al lang vertrokken, aldus een verslag in de Herald Sun.

‘Fysiek onmogelijk’

Volgens een uitgelekt politierapport over de kwestie zou de beschuldiging aan het adres van de kardinaal “fysiek onmogelijk” zijn. The Australian publiceerde in 2017 delen uit het politieverhoor van een priester die van 1996 tot 2001 samen met de kardinaal de Mis deed.

Volgens hem was het “fysiek onmogelijk voor aartsbisschop Pell om met iemand alleen te zijn in de kathedraal, voor, tijdens of na de viering van de zondagsmis of bij welke gelegenheid dan ook”.

De priester, die deel uitmaakte van de staf van de aartsbisschop, wijst er bovendien op dat hij Pell na elke Mis hielp om zich van de gewaden te ontdoen. Het zou bijna onmogelijk zijn voor Pell om zich te ontbloten wegens het zware gewaad, aldus Rodney Dearing, die ook getuigde in de zaak.

Miswijn

Ook de bewering dat de jongens van de miswijn zouden hebben gedronken is onwaarschijnlijk omdat deze wordt bewaard in de kluis waar ook het liturgisch vaatwerk wordt bewaard. “Iedereen die weet hoe het werkt in een kathedraal vond de bewering van meet af belachelijk”, aldus de priester.

Die beschrijft dat hij altijd dicht in de buurt van de kardinaal was en dat de koorzangers, meestal rond vijftig in getal, een aparte ruimte hadden.“ Op geen enkel moment voor, tijdens of na de Mis was de aartsbisschop in direct contact met iemand anders dan ik. Ik stond altijd vlak naast hem.”

Reactie Vaticaan

Het Vaticaan heeft voorzichtig gereageerd op de veroordeling van Pell. Woordvoerder Alessandro Gisotti omschreef de uitspraak als “pijnlijk nieuws” en zei dat “kardinaal Pell onschuldig blijft en het recht heeft om zichzelf te verdedigen tot de laatste fase van het hoger beroep”.

De interim-perschef zei verder dat het Vaticaan zich aansluit bij de verklaring van de Australische bisschoppen, die “bidden voor alle misbruikslachtoffers” en zich blijven inzetten “om al het mogelijke te doen zodat de Kerk een veilig thuis voor iedereen kan zijn, vooral voor kinderen en de meest kwetsbaren”.

Gisotti bevestigde ook dat paus Franciscus de ‘voorzorgsmaatregelen’ die reeds golden voor kardinaal Pell, van kracht zullen blijven. Tot de definitieve uitspraak mag de kardinaal zijn priesterambt niet publiekelijk uitoefenen. Ook is hem verboden om contact te hebben met minderjarigen. (KN/CNA/CNS)

 

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.