fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Sancties voor emeritus aartsbisschop die paus Franciscus een ketter noemde

Sanne Gerrits 28 februari 2020
image
Emeritus aartsbisschop Jan Pawel Lenga op de Poolse televisiezender WRealu24.tv Foto: Screenshot Youtube

Een emeritus aartsbisschop die paus Franciscus van ketterij beschuldigde mag geen Mis meer vieren in het openbaar.

Jan Pawel Lenga, de 69-jarige voormalige aartsbisschop van Karaganda in Kazachstan, is ook verboden om te preken tijdens Missen of met de media te spreken.

Diocesane sancties

De sancties werden opgelegd door het bisdom Wloclawek, een bisdom in het midden van Polen, waar de aartsbisschop leeft sinds zijn dienstwerk in Kazachstan is beëindigd.

Aartsbisschop Lenga overtrad het verbod direct door een interview te geven met WRealu24.tv, waar hij duidelijk maakte door te blijven gaan met spreken.

Een woordvoerder van het bisdom Wloclawek zei tegen het Poolse persbureau KAI dat bisschop Wieslaw Mering had besloten tot de disciplinaire maatregelen om de verspreiding van laster onder de gelovigen te voorkomen.

‘Bedrieger en ketter’

De aartsbisschop heeft paus Franciscus herhaaldelijk bekritiseerd. Afgelopen jaar meldde de Poolse krant Więź dat hij Franciscus een “bedrieger en ketter” had genoemd. Ook weigerde Lenga paus Franciscus’ naam te noemen tijdens het vieren van de Mis.

De Poolse bisschoppen hebben al eerder afstand genomen van de uitspraken van Lenga, maar gaan nu een stap verder met een spreekverbod. Volgens persbureau KAI blijven de maatregelen in stand totdat de Heilige Stoel een uitspraak doet in de zaak.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.