<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Traditionele processie plots geannuleerd in Nicaragua

KN Redactie 2 januari 2019
image
Op 28 juli gingen Nicaraguanen in Managua de straat op om hun steun voor de katholieke Kerk te laten blijken. Die ligt op haar beurt onder vuur van de regering. CNS Photo - Oswaldo Rivas, Reuters

Een traditionele processie in Nicaragua is door de plaatselijke Kerk op het laatste moment afgelast. De processie voor de vrede vond sinds 1968 ieder jaar plaats op Nieuwjaarsdag.

Persbureau EFE meldt dat in het gebied waar de processie plaats zou vinden talrijke politie-eenheden werden gestationeerd, waaronder oproerpolitie. Hoewel de Nicaraguaanse Kerk eerder had aangegeven dat de processie ondanks de moeilijke situatie in het land door zou gaan, lastte kardinaal Leopoldo Brenes deze zaterdag af. In plaats daarvan werd maandag een dag van gebed gehouden, met een Mis in de kathedraal van hoofdstad Managua.

In een verklaring van het aartsbisdom Managua gaf Brenes, hoofd van de Nicaraguaanse Kerk, geen verdere uitleg over de plotselinge afgelasting van processie. Volgens de krant El Nuevo Diario werd de processie vijftig jaar lang op ieder jaar gehouden zonder dat toestemming vereist was. Sinds oktober heeft de Nicaraguaanse overheid iedere manifestatie in de open lucht verboden, tenzij deze door de staat is georganiseerd.

Repressie

In april vorig jaar braken in Nicaragua protesten uit nadat president Daniel Ortega hervormingen aankondigde in het sociaal stelsel. De harde onderdrukking door veiligheidstroepen en milities, leidde in de afgelopen maanden tot meer protesten, die met harde hand werden neergeslagen, met tot dusver honderden doden tot gevolg.

De plaatselijke katholieke Kerk werd aanvankelijk aangesteld als bemiddelaar voor de crisis. Omdat de bisschoppen zich ferm uitspraken tegen het gewelddadige optreden van de regering, kwam de Kerk steeds meer onder vuur te staan. Het afgelopen jaar was er verschillende keren sprake van geweld tegen bisschoppen en van ontheiliging van kerkgebouwen. (KN/VN)