De Belgen hebben er sinds gisteren twee nieuwe priesters bij. De West-Afrikaanse Gildas Cambia werd dinsdag in Waregem tot priester gewijd. Ex-politieagent Dave Vannieuwenhuyse was twee dagen eerder al aan de beurt in Torhout.
Het aantal priesterwijdingen in België is de afgelopen jaren schaars te noemen. In 2018 waren het er acht, in 2019 vier. De priesterwijdingen van Dave Vannieuwenhuyse (44) en Gildas Cambia (38) stonden vorig jaar gepland, maar moesten vanwege de coronacrisis worden doorgeschoven.
Gildas Cambia komt uit het West-Afrikaanse Benin, waar de helft van de bevolking christelijk is. Van de Beninese christenen is ongeveer de helft katholiek. Cambia groeide op in een zeer gelovig katholiek gezin met twee zussen en drie broers. Hij was misdienaar, lid van een koor en actief in een jeugdbeweging die lijkt op het Belgische Chiro.
Als kind van zeven zei hij tegen zijn moeder: “Jezus is mijn vriend.” Hij had op jonge leeftijd al een roeping en startte op zijn veertiende de priesterstudie. Hij hoopte toen ooit bisschop te worden.
Na een ontmoeting met de provinciaal van de paters Augustijnen uit Gent, verhuisde hij in 2012 naar de Belgische stad. Anderhalf jaar later ging hij naar Brugge, om daar naar het grootseminarie te gaan.
De roeping van Vannieuwenhuyse kwam juist op latere leeftijd. Hij startte zijn loopbaan als tuinman en ging na zes jaar bij de politie werken. Maar toen zijn vader in 2010 stierf, besefte hij “dat er meer is dan het aardse leven”. Hij ging in gesprek met de parochiepriester en tijdens het vormsel van zijn oudste nichtje wist hij het zeker. Hij begon zijn priesteropleiding in 2013 aan het Brugse grootseminarie.
“Als politieagent kom je overal binnen en ga je overal naartoe waar problemen zijn”, vertelt hij in een interview op de website van de West-Vlaamse regiozender focus-wtv. Toch voelde het werk wat onbevredigend voor hem. “We spreken over brandweer-politie. Je komt toe, je blust het vuurtje en je bent weer weg. Als priester heb je veel meer tijd om daar op in te werken”, legt hij uit.
Cambia is de zesde Afrikaanse priester in het West-Vlaamse bisdom Brugge. Hij blijft na zijn priesterwijding werkzaam in Waregem. Als diaken leerde hij de plaats en de omgeving al kennen en hij is er gelukkig, zegt hij in een interview op kerknet.be. Hij vindt het contact met de mensen fijn en in zijn huis speelt hij graag gitaar en kookt hij, tegenwoordig ook de Vlaamse kost.
Hij vindt het fijn om het Blijde Nieuws bij de mensen te brengen, vertelt de kersverse priester: “Het geloof staat misschien minder in de schijnwerper maar er zijn nog altijd gelovige mensen.”
Hij is van plan om veel tijd en energie in de jeugdbeweging Chiro en in de jeugd in het algemeen te steken. Maar dat niet alleen. Ook wil hij graag wat meer beleving in de kerk brengen. “Ik zou een beetje meer schwung, een beetje vrolijkheid in de vieringen, willen brengen. Dat het niet altijd te serieus is.”
Na de priesterwijding van Vannieuwenhuyse maakte de Brugse bisschop Lode Aerts bekend dat de wijdeling benoemd is als priester voor de Petrusgemeenschap in Torhout, waar hij sinds 2019 al diaken was.
De rustige en bosrijke omgeving met eekhoorns, pimpelmezen en uilen vindt hij er zalig. Hij vindt er rust, evenals in de kerk.
Van apen komt de kersverse priester opmerkelijk genoeg ook tot rust, zegt hij. “Wie mij kent weet dat ik zot ben van apen. Vooral de chimpansee en de orang-oetan zijn mijn hartendiefjes. Van de onschuld en intelligentie die ze uitstralen gaat mijn hart sneller slaan. Laat mij maar een dag ronddolen in het Nederlandse park Apenheul waar enkel apen verblijven die ook nog eens los mogen rondlopen.”
Toch is hij niet van plan om de mensen te ontwijken. Hij wil een priester zijn die tussen de mensen staat en voor iedereen bereikbaar is. “Een herder moet ruiken naar zijn schapen. En dat wil ik ook zijn. Ik wil geen priester zijn op een schavotje, mooi afgeschermd. Het mooiste compliment dat ik kreeg als politieagent was dat ik er niet uitzag als een politieagent. En dat wil ik nu ook wel doen. Je mag aan mij niet zien dat ik priester ben.”