<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Uit Nicaragua verbannen nuntius aan de slag in Afrika

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 september 2022
image
Aartsbisschop Waldemar Stanislaw Sommertag wordt als nuntius naar West-Afrika gezonden, nadat hij in maart van dit jaar door de Nicaraguaanse regering het land was uitgezet. De foto is gemaakt op 19 maart 2018 in de Sint-Pietersbasiliek. Foto: CNS - Paul Haring

Het Vaticaan kondigde eerder deze week aan dat aartsbisschop Waldemar Stanislaw Sommertag, de voormalige nuntius van Nicaragua, is aangesteld als nuntius in verschillende West-Afrikaanse landen. Begin maart was hij door de Nicaraguaanse regering het land uitgezet en vertrok hij naar Rome.

De Poolse aartsbisschop wordt met een nieuwe opdracht naar Senegal, Kaapverdië, Guinee-Bissau en Mauritanië gestuurd.

Vertrek

Sommertag diende vanaf februari 2018 tot 6 maart 2022 in Nicaragua. Daar werd hij op 6 maart door de regering van Daniel Ortega niet meer geaccepteerd als nuntius en moest hij per direct het land verlaten. Op 9 maart bevestigde de Nicaraguaanse bisschoppenconferentie zijn vertrek, maar gaven er “uit eerbied en respect voor de procedures van de Heilige Stoel” geen verklaring over.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Twee dagen later maakte het Vaticaan bekend dat de regering van Ortega de aanvaarding van Sommertag als vertegenwoordiger van de paus had ingetrokken.

‘Duivels in kazuifels’

Op het moment van Sommertags benoeming in 2018 was Nicaragua in een ernstige sociale en politieke crisis. Dit mondde uit in massale anti-regeringsdemonstraties, die hard door de regering werden neergeslagen. Volgens lokale mensenrechtenorganisaties kwamen bij de repressie meer dan driehonderd mensen om het leven.

Bemiddelingspogingen van de nuntius in 2019 om de oppositie en de regering weer bij elkaar te krijgen, mislukten. De relatie tussen de katholieke bisschoppen en de regering verslechterde. Volgens Ortega waren de bisschoppen betrokken bij een samenzwering om hem te verdrijven. Hij noemde hen “duivels in kazuifels” en “terroristen”.

Vervolging

Sinds de Nicaraguaanse Kerk zich uitsprak tegen het gewelddadig optreden van het dictatoriale bewind in 2018 heeft de regering van Ortega minstens zes katholieke radiostations stilgelegd en worden er steeds meer katholieken vervolgd.

In augustus werd de bisschop van het bisdom Matagalpa, Rolando Álvarez, dagenlang verhinderd zijn kanselarij te verlaten. Vervolgens werd hij midden in de nacht door de politie ontvoerd en naar Managua gebracht, waar hij in een gezinswoning onder huisarrest staat.

https://www.kn.nl/donaties/

De groep priesters, seminaristen en een leek die zich in de kanselarij met Álvarez bevond, werd ook ontvoerd en naar El Chipote gebracht, een gevangenis in Managua die bekend staat om het martelen van tegenstanders van het regime.

Zorgen paus

Paus Franciscus uitte ruim twee weken geleden nog zijn zorgen over de situatie in Nicaragua. Dit was kort na de arrestatie van Álvarez. Niet iedereen kon de woorden van de paus appreciëren. Voormalig hulpbisschop van Matagalpa, Silvio Báez, zei dat je “om vrijheid moet vragen, niet onderhandelen met Ortega”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.