<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Van verzetsheld tot evangelist onder de armen: negen mensen doen stap in zaligverklaringsproces

Luuk van den Einden 22 mei 2023
image
De Kameroense missionaris Simon Mpeke, ook wel 'Baba Simon' genoemd, evangeliseerde onder de stammen in het noorden van zijn land. Hij is een van de acht mensen die sinds zaterdag de titel eerbiedwaardig dragen. Foto: babasimon.com

Negen mensen, waaronder vier leken, zijn sinds zaterdag verder gekomen in hun zaligverklaringsproces. Het gaat onder meer om een Italiaanse priester die in de Tweede Wereldoorlog de marteldood stierf en twee moedige jonge vrouwen.

Afgelopen zaterdag heeft paus Franciscus in een audiëntie met kardinaal Marcello Semeraro, prefect van het Dicasterie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen, goedkeuring gegeven aan het voorstel om negen mensen de volgende tree van hun zaligverklaringsproces te laten beklimmen.

Martelaar

In een uit de audiëntie voortvloeiend decreet is vastgelegd dat de Italiaanse priester Giuseppe Beotti, die in 1944 door de nazi’s werd vermoord vanwege verzetsdaden, als martelaar zalig wordt verklaard.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Acht mensen dragen voortaan de titel eerbiedwaardig, wat een stap in de richting van een zaligverklaring kan zijn. Hierbij gaat het om vier mannen en vier vrouwen, waaronder twee priesters en twee zusters. Een komt uit Kameroen, een uit Spanje, twee uit Brazilië en de rest is Italiaans.

Bekijk de infographic voor portretten van Beotti en de nieuwe eerbiedwaardigen. Gebruik de pijltjes om te navigeren.

Heilig, zalig, eerbiedwaardig

Om iemand heilig, zalig of eerbiedwaardig te verklaren, is eerst een uitgebreid proces nodig, waarin de Kerk onderzoekt hoe de kandidaat geleefd heeft en of er een devotie rond deze persoon bestaat. Kandidaten die het eerste stadium binnen dit proces doorstaan, worden dienaar Gods genoemd. Dienaren Gods kunnen vervolgens door de paus eerbiedwaardig genoemd worden.

https://www.kn.nl/donaties/

Om vervolgens zalig verklaard te worden, moet er een wonder op voorspraak van de eerbiedwaardige kandidaat gebeurd zijn. Daarop geldt één uitzondering: wie als martelaar voor het geloof gestorven is – zoals Beotti – kan zonder wonder zalig worden verklaard. Voor een eventuele heiligverklaring is opnieuw een wonder nodig, ook voor martelaren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.