<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Vaticaan handhaaft veroordeling van voormalige bisschop van Guam

Francesco Paloni 4 april 2019
image
Paus Franciscus begroet Anthony Apuron tijdens de algemene audiëntie op 7 februari 2017. CNS Photo/Paul Haring

Het Vaticaan handhaaft de veroordeling van bisschop Anthony Apuron uit Guam. De voormalige aartsbisschop van Agaña ging vorig jaar in hoger beroep bij de Congregatie voor de Geloofsleer om de omstreden misbruikzaak aan te vechten. 

Donderdag maakte het Vaticaan bekend dat Apuron (73) schuldig is “aan misdaden tegen het zesde gebod met minderjarigen”. Hij zou zich eind jaren zeventig als pastoor aan minderjarigen hebben vergrepen. 

De schorsing als bisschop die hij vorig jaar kreeg opgelegd, blijft van kracht. Ook mag Apuron zich niet begeven in zijn voormalige bisdom en is hem verboden de bisschoppelijke symbolen, zoals een mijter en een ring te dragen.

Apuron is echter niet gesuspendeerd als priester. Ook is hij niet veroordeeld tot een leven van boete en gebed, zoals normaliter het geval is. 

Omstreden veroordeling 

Op 16 maart vorig jaar verklaarde een Vaticaans tribunaal de bisschop schuldig aan “enkele van de aanklachten”.  De beschuldiging ontbrak aan verdere details, wat de zeer complexe zaak tot op heden heeft gehuld in een nevel van onduidelijkheden. Volgens bronnen van CNA in het Vaticaan, zou Apuron van het merendeel van de aanklachten zijn vrijgesproken.

De voormalige aartsbisschop mocht sindsdien zijn bisschopsambt niet meer uitoefenen en ging in hoger beroep bij het Vaticaan. De zaak was zo complex dat zelfs paus Franciscus zich er persoonlijk mee bemoeide.

Apuron houdt al sinds het begin van de beschuldigen vast aan zijn onschuld. “God is mijn getuige”, was zijn reactie op de veroordeling van vorig jaar.

‘Ik draag dit lijden op aan de Heilige Vader en mijn aanklagers’ 

De oud-bisschop van Guam zegt nu in een verklaring “diep bedroefd” te zijn door de beslissing van de paus. “Het pauselijk geheim weerhoudt mij ervan om mijn goede naam publiekelijk te verdedigen”, schrijft Apuron, die gehoorzaamheid belooft aan Franciscus. 

“Ik draag dit lijden op aan de Heilige Vader: moge de Heer hem leiden in deze moeilijke tijden in de Kerk. Ik draag mijn lijden op aan mijn aanklagers en degene die tegen mij samen zweerden. Moge de Heer hun gebeden vervullen. Vader, vergeef hen, omdat zij niet weten wat zij doen”, luidt het in zijn reactie. 

“Het pauselijk geheim weerhoudt mij ervan om mijn goede naam publiekelijk te verdedigen”
- De veroordeelde oud-bisschop Anthony Apuron in een verklaring

‘Valse beschuldigingen tegen betaling’

“Ik ging vorig jaar in beroep tegen het besluit omdat ik onschuldig ben”, schrijft Apuron, die in zijn verklaring zegt dat een pressiegroep tegen hem samenzweerde. “Verschillende mensen hebben mij verteld dat ze gevraagd werden om tegen betaling, mij vals te beschuldigen. Ik hoop dat op een dag een nieuwe getuige zal opstaan om mijn naam te wreken.”

In 2017 deed Vatican Insider onderzoek naar de zaak. Daaruit bleek dat op de achtergrond een omvangrijk financieel schandaal speelde waar Apuron op was gestuit. Daarbij was een geestelijke betrokken die op zeer grote voet leefde en zich daartoe wederrechtelijk kerkelijke gelden zou hebben toegeëigend.

De priester werd door Apuron ontslagen omdat hij onderzoek door een vermaard accountantskantoor zou hebben belemmerd.

‘Advocaat misbruikslachtoffers betrokken bij lucratieve financiële deal’

Er leken ook verbanden te bestaan met een lucratieve financiële deal waarbij Chinese investeerders rond de eeuwwisseling een failliet hotel wilden ombouwen tot casino. Apuron, die de negatieve neveneffecten daarvan vreesde, wist die deal te voorkomen. Hij kocht het hotel en vestigde er een seminarie.

Volgens onderzoek van Vatican Insider is de advocaat van de Chinese investeerders dezelfde als van de misbruikslachtoffers, bij wier verhalen grote twijfels bestaan. De wegens financieel wanbeleid ontslagen priester staat bekend als diens ‘petekind’.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.