fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Vaticaan maakt programma pausreis Balkan bekend

KN Redactie 23 april 2019
image
Bulgaarse katholieken in gebed CNS photo/Nikolay Doychinov, Reuters

Paus Franciscus zal tussen 5 en 7 mei Bulgarije en Noord-Macedonië bezoeken. Het Vaticaan maakte vorige week het definitieve programma bekend van Franciscus’ vierde internationale pausreis van 2019.

In januari ging de paus naar Panama voor de Wereldjongerendagen. Kort daarop bezocht hij de Verenigde Arabische Emiraten en eind maart was hij in Marokko.

Ontmoeting met Bulgaars-orthodoxe patriarch

Franciscus zal in Bulgarije (5 en 6 mei), naast de gebruikelijke ontmoetingen met plaatselijke politieke leiders en het diplomatieke korps, patriarch Neofit van de Bulgaars-orthodoxe Kerk ontmoeten. De eerste dag van het pausbezoek wordt afgesloten met een openluchtmis op het Battenberg-plein in Sofia.

Privébezoek vluchtelingenkamp

Tijdens de tweede dag in Bulgarije zal de paus een privébezoek brengen aan een vluchtelingenkamp. Vervolgens vertrekt hij naar Rakovski, een stad in het zuiden van Bulgarije, voor een Mis met Eerste Communies in de H. Hartkerk. In de middag ontmoet de paus de katholieke gemeenschap en vervolgens keert hij terug naar Sofia voor een interreligieuze ontmoeting.

Macedonië: het land van Heilige Moeder Theresa

Op 7 mei vertrekt Franciscus naar Macedonië voor een eendaags bezoek. De paus ontmoet de regeringsleiders van het land en heeft ook een bijeenkomst met religieuze leiders, waarbij ook armen aanwezig zullen zijn. Na een H. Mis op het Macedonië plein in Skopje, is er een interreligieuze en oecumenische ontmoeting met jongeren. Na een bijeenkomst met priesters en religieuzen, vliegt de paus weer terug naar Rome.

image
De afbeelding van Moeder Theresa die gebruikt werd tijdens diens heiligverklaring in 2016. De heilige werd geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu in Skopje (Macedonie) in 1910. CNS photo/Paul Haring

Andere reizen op het programma

De eerstvolgende pausreis na het bezoek aan de Balkan, zal tussen 31 mei en 2 juni in Roemenië plaatsvinden, waar de paus zeven martelaren zalig zal verklaren. Vervolgens brengt Franciscus tussen 4 en 10 september een bezoek aan de drie Oost-Afrikaanse landen Mozambique, Madagascar en Mauritius.

De paus hoopt in 2019 ook Japan te bezoeken. Tijdens de vlucht naar Panama voor de WJD bevestigde hij dat hij aan het einde van dit jaar naar dat land wil. Het Vaticaan heeft nog geen officiële datum of programma voor deze reis bekend gemaakt. (KN/CNS)