fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Vaticaan roept bisschoppen op hulpmiddelen te bieden voor thuisvieringen rond Pasen

Sanne Gerrits 26 maart 2020
image
Een meisje bij een thuisaltaar voor de zondag Laetare. Foto: KN

Het Vaticaan heeft de bisschoppen wereldwijd gevraagd om hun gelovigen te voorzien van hulpmiddelen om thuis de Goede Week en Pasen te vieren. 

Voor zowel de Latijnse rite als de Oosters-katholieke Kerken gingen oproepen uit.

Hulpmiddelen voor bij het familiegebed

De Congregatie voor de Oosterse Kerken publiceerden 25 maart ‘Indicaties voor de Paasvieringen’. Daarbij werd de leiding van de kerken gevraagd specifieke, concrete normen uit te vaardigen die passen bij de publieke maatregelen.

Hoofd van de congregatie kardinaal Leonardo Sandri vroeg de Oosterse Kerken “hulpmiddelen te organiseren via de sociale media, zodat de mensen thuis begrijpen wat er normaal gesproken in de kerk gevierd wordt”.

De Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en Sacramenten, vernieuwde haar notitie van 20 maart. In de notitie worden bisschoppen gevraagd “hulpmiddelen te bieden voor persoonlijk en familiegebed” tijdens de Goede Week en Pasen.

Streamen

Voor de Oosters-katholieke Kerken geldt ook dat Pasen op de gebruikelijke tijd gevierd gaat worden. Enkel voor de Chrismamis zal een uitzondering gemaakt worden. Deze kan verplaatst worden.

De congregatie hoopt dat de vieringen gestreamd zullen gaan worden, zodat de mensen de vieringen thuis mee kunnen volgen.

Oosters-katholieke schat

“Het Oosterse christendom kent een schat aan oude gebeden, hymnes en preken die gelovigen kunnen lezen rond het kruis op Goede Vrijdag”, zei Kardinaal Sandri.

Hij nodigde de gezinnen uit, onder klokkengelui het evangelie van de Verrijzenis te lezen, een licht aan te steken en een mooi lied of troparion (soort hymne) dat bij hun traditie past te zingen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.