<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Vaticaan start kerkrechtelijk onderzoek naar kardinaal Pell

Catholic News Service 27 februari 2019
image
Kardinaal Pell arriveert op 26 februari bij de rechtbank in Melbourne. CNS Photo - Daniel Pockett, AAP images via Reuters

Nadat dinsdag bekend werd dat de Australische kardinaal George Pell in zijn thuisland is veroordeeld voor seksueel misbruik van minderjarigen, heeft het Vaticaan bekend gemaakt ook zelf een kerkrechtelijk onderzoek naar hem te starten.

Congregatie voor de Geloofsleer

De zaak rond de kardinaal zal onderzocht worden door de Congregatie voor de Geloofsleer. Dat liet Alessandro Gisotti, interim-woordvoerder van de Vaticaanse persdienst woensdag weten.

Een rechtbank in Melbourne heeft diezelfde dag opdracht gegeven kardinaal Pell vast te zetten tot hij over twee weken zijn strafmaat te horen krijgt. Tot nu toe was hij op borgtocht vrij. Pell blijft vasthouden aan zijn onschuld en is van plan in hoger beroep te gaan.

Niet langer prefect

Medio 2017 legde de kardinaal tijdelijk zijn functie neer als prefect van het Vaticaanse Secretariaat voor de Economie.

Dinsdag bevestigde Gisotti dat de vijfjarige termijn van Pell als prefect op 24 februari afliep. De Australische kardinaal staat dus niet langer meer aan het hoofd van de Vaticaanse instelling.

Eerder onderzoek

Het nu aangekondigde kerkrechtelijk onderzoek naar kardinaal Pell is niet het eerste onderzoek van de Kerk naar aanleiding van beschuldigingen aan diens adres.

In juni 2002 legde Pell zijn functie als aartsbisschop van Sydney neer, terwijl een onafhankelijk onderzoekscomité in opdracht van de Kerk onderzoek deed naar de beschuldiging dat hij als seminarist in 1961 een twaalfjarige jongen zou hebben misbruikt op een jongerenkamp. Er was toen onvoldoende bewijs voor een veroordeling.

Mogelijke straffen

Als Pell door het Vaticaan schuldig wordt bevonden, zijn mogelijke straffen die hem boven het hoofd kunnen hangen uitzetting uit het ambt, een opgelegd leven van gebed en boetedoening, en laïcisering, ofwel terugbrengen tot de lekenstaat.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.