Het Vaticaan heeft nieuwe gebeden uitgegeven voor de tridentijnse Mis, de traditionele misvorm van vóór het Tweede Vaticaanse Concilie, die door paus Benedictus XVI weer breder werd toegelaten. Ook is de optie toegevoegd om feestdagen te vieren van recente heiligen.
De Congregatie voor de Geloofsleer publiceerde op 25 maart twee decreten, Quo Magis en Cum Sanctissima.
Quo Magis bevat zeven nieuwe prefaties, gebeden die het Eucharistisch gebed inleiden. De zeven prefaties kunnen tijdens de Tridentijnse Mis gebruikt worden bij speciale gelegenheden, zoals feestdagen van heiligen.
Het tweede decreet, Cum Sanctissima, voegt zeventig gedachtenissen van heiligen toe aan de tridentijnse liturgische kalender. Het gaat om heiligen die na 1960 heilig werden verklaard en daarom nog geen plek hadden in het missaal van 1962 dat in de tridentijnse Mis wordt gebruikt.
Ook is de mogelijkheid ingeruimd voor de gedachtenis van toekomstige heiligen.
“In de keuze om al dan niet gebruik te maken van de voorzieningen van het decreet in liturgische vieringen ter ere van heiligen, wordt van de celebrant verwacht dat hij gebruik maakt van gezond pastoraal verstand”, aldus het Vaticaan.
De ‘tridentijnse Mis’ is de misvorm die werd gestandaardiseerd na het Concilie van Trente (1545-1563). De meest recente editie van het bijbehorende misboek werd gepubliceerd in 1962, voor de liturgiehervorming van het Tweede Vaticaans Concilie.
Wijzigingen zoals de huidige zijn niet ongebruikelijk. Zo voerden de pausen Pius X (1910) en Pius XII ook nieuwe feesten in. De editie van 1962 bevatte enkele wijzigingen die werden goedgekeurd door paus Johannes XXIII.
De Tridentijnse Mis is, anders dan vaak gedacht wordt, nooit afgeschaft. Wel golden na de liturgiehervorming van 1970 beperkingen.
Paus Benedictus XVI stond de viering ervan in 2007 weer breder toe. In de brief waarin hij dat deed, legde hij uit dat er een Romeinse ritus bestaat, die een gewone en een buitengewone (de tridentijnse) vorm kent.
Hij sprak toen de hoop uit dat de twee vormen van de Mis elkaar wederzijds positief zouden beïnvloeden.
Bronnen: Crux, Catholic News Service