fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Vaticaan voegt gebeden en heiligen toe aan tridentijns missaal

KN Redactie 26 maart 2020
image
Katholieken in gebed tijdens een tridentijnse hoogmis in New York. Foto: CNS Photo - Gregory A. Shemitz

Het Vaticaan heeft nieuwe gebeden uitgegeven voor de tridentijnse Mis, de traditionele misvorm van vóór het Tweede Vaticaanse Concilie, die door paus Benedictus XVI weer breder werd toegelaten. Ook is de optie toegevoegd om feestdagen te vieren van recente heiligen.

De Congregatie voor de Geloofsleer publiceerde op 25 maart twee decreten, Quo Magis en Cum Sanctissima.

Zeven nieuwe prefaties

Quo Magis bevat zeven nieuwe prefaties, gebeden die het Eucharistisch gebed inleiden. De zeven prefaties kunnen tijdens de Tridentijnse Mis gebruikt worden bij speciale gelegenheden, zoals feestdagen van heiligen.

Heiligen van na 1960

Het tweede decreet, Cum Sanctissima, voegt zeventig gedachtenissen van heiligen toe aan de tridentijnse liturgische kalender. Het gaat om heiligen die na 1960 heilig werden verklaard en daarom nog geen plek hadden in het missaal van 1962 dat in de tridentijnse Mis wordt gebruikt.

Ook is de mogelijkheid ingeruimd voor de gedachtenis van toekomstige heiligen.

‘Gezond pastoraal verstand’

“In de keuze om al dan niet gebruik te maken van de voorzieningen van het decreet in liturgische vieringen ter ere van heiligen, wordt van de celebrant verwacht dat hij gebruik maakt van gezond pastoraal verstand”, aldus het Vaticaan.

Standaardisatie na Concilie van Trente

De ‘tridentijnse Mis’ is de misvorm die werd gestandaardiseerd na het Concilie van Trente (1545-1563). De meest recente editie van het bijbehorende misboek werd gepubliceerd in 1962, voor de liturgiehervorming van het Tweede Vaticaans Concilie.

Wijzigingen zoals de huidige zijn niet ongebruikelijk. Zo voerden de pausen Pius X (1910) en Pius XII ook nieuwe feesten in. De editie van 1962 bevatte enkele wijzigingen die werden goedgekeurd door paus Johannes XXIII.

Weer breder toegestaan

De Tridentijnse Mis is, anders dan vaak gedacht wordt, nooit afgeschaft. Wel golden na de liturgiehervorming van 1970 beperkingen.

Paus Benedictus XVI stond de viering ervan in 2007 weer breder toe. In de brief waarin hij dat deed, legde hij uit dat er een Romeinse ritus bestaat, die een gewone en een buitengewone (de tridentijnse) vorm kent.

Hij sprak toen de hoop uit dat de twee vormen van de Mis elkaar wederzijds positief zouden beïnvloeden.

Bronnen: Crux, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.