fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Veel aandacht voor Oekraïne tijdens de Europese Katholieke Sociale Dagen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 23 maart 2022
image
Kardinaal Jean-Claude Hollerich riep de deelnemers op "samen onze roeping tot broederschap te herontdekken". Foto: CNS Photo - Vatican Media

Met als titel ‘Europa na de pandemie – naar een nieuw begin’ bogen afgevaardigden van Europese bisschoppenconferenties, wetenschappers en politici zich over de grootste sociale uitdagingen in Europa. De zogeheten ‘Katholieke Sociale Dagen’ vonden van 17 tot 20 maart plaats in het Slowaakse Bratislava.

Deze derde editie was bedoeld om na te denken over de demografische, technologische en ecologische veranderingen die plaatsvinden in de Europese samenlevingen. Uiteraard speelde ook de oorlog in Oekraïne een prominente rol.

Schrijnende noodkreet

“De schrijnende noodkreet van onze Oekraïense broeders en zusters spoort ons als gemeenschap van gelovigen aan om niet alleen serieus na te denken, maar met hen mee te huilen en iets voor hen te doen; om de angst te delen van een volk waarvan de identiteit, geschiedenis en traditie gewond zijn geraakt”, zei paus Franciscus in een boodschap tot de deelnemers.

“Wederom wordt de mensheid bedreigd door een pervers machtsmisbruik en gevestigde belangen, waardoor weerloze mensen worden veroordeeld tot alle vormen van bruut geweld”, vervolgde zijn boodschap.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De paus dankte voor de “snelle en gecoördineerde reactie om de mensen te hulp te komen en hen materiële hulp, onderdak en gastvrijheid te garanderen”. Vervolgens bad hij voor een algemene “toezegging om een architectuur van vrede te herbouwen op mondiaal niveau, waar het Europese thuis, geboren om de vrede na de wereldoorlogen te garanderen, een primaire rol speelt”.

Roeping tot broederschap

Kardinaal Jean-Claude Hollerich – voorzitter van de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE), noemde het evenement een gelegenheid om “na te denken over het belang van solidariteit en sociale rechtvaardigheid in Europa” en nodigde alle deelnemers uit om “samen onze roeping tot broederschap te herontdekken, en om na te denken en te debatteren over de weg voorwaarts naar een rechtvaardig herstel in Europa, waarbij niemand achterblijft”.

Naast de crisis in Oekraïne was er ook aandacht voor onderwerpen als migratie en klimaat. Kardinaal Hollerich benadrukte dat Europa wordt geconfronteerd met meerdere crises en uitdagingen. Christenen zouden vanuit de katholieke sociale leer een belangrijke voortrekkersrol op zich kunnen nemen bij de uitbouw van Europa.

Samen wandelen

In zijn slottoespraak benadrukte de kardinaal de synodale weg waartoe de volkeren van Europa zijn geroepen. “In Bratislava hebben we een echt proces van synodaliteit doorgemaakt, en het is door samen te blijven wandelen  dat we zullen zien waarheen de Geest van God ons leidt”.

“Soms voelden we dat er wat kleine verschillen zijn tussen Oost- en West-Europa, maar die verschillen zijn nooit een muur geworden. Integendeel, ze inspireerden ons om betere luisteraars te zijn, om mensen van dialoog te worden”, vervolgde de voorzitter van COMECE.

De eerste twee Katholieke Sociale Dagen werden in Gdansk (2009) en Madrid (2014) gehouden. De volgende editie zal in 2027 plaatsvinden. De plaats is nog onbekend.

Bronnen: kerknet.be en catholicsocialdays.eu

https://www.kn.nl/donaties/