fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Vele prominenten op Internationaal Eucharistisch Congres in Boedapest

Courtney Mares - CNA 22 april 2021
image
In de Hongaarse hoofdstad Boedapest zal van 5 tot 12 september het Internationaal Eucharistisch Congres plaatsvinden met sprekers van over de hele wereld. Foto: Unsplash - Dan Freeman

Meer dan vijfentwintig kardinalen en bisschoppen zullen in september deelnemen aan het Internationaal Eucharistisch Congres in Boedapest. Onder de sprekers zullen onder meer kardinaal Charles Maung Bo en kardinaal Robert Sarah zijn. Paus Franciscus hoopt bij de slotmis aanwezig te zijn.

Het Internationaal Eucharistisch Congres is een viering van de werkelijke aanwezigheid van Jezus Christus in de Eucharistie met deelnemers van over de hele wereld. Het zal dit keer plaatsvinden in de Hongaarse hoofdstad Boedapest van 5 tot 12 september 2021.

Sprekers uit vijf continenten

Elke dag van het congres zal er een Mis plaatsvinden. Daarnaast zullen er culturele en geestelijke evenementen in de Hongaarse hoofdstad zijn.

Op het programma van het evenement staan kardinalen uit vijf continenten als leiders van de ochtendgebeden, catechese, getuigenissen en workshops van het congres. Onder hen bevindt zich kardinaal Bo die aartsbisschop is van Yangon, de voormalige hoofdstad van Myanmar.

Ook zal kardinaal Sarah present zijn. Hij was van 2014 tot zijn pensionering in februari van dit jaar prefect van de Vaticaanse Congregatie voor de goddelijke eredienst.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Verder zullen er verschillende katholieke leken aan het woord komen.

Paus Franciscus heeft al gezegd dat hij aan de slotmis op 12 september op het Heldenplein van Boedapest hoopt deel te nemen.

‘Niets kan de persoonlijke aanwezigheid vervangen’

Kardinaal Péter Erdő, de aartsbisschop van Esztergom-Boedapest en gastheer van het congres, vertelde persbureau CNA in februari dat hij geloofde dat de gebeurtenis “een groot teken van hoop” zou zijn tijdens de pandemie.

“Veel parochies hebben geleerd liturgieën online uit te zenden, maar ze hebben ook ervaren dat niets de persoonlijke aanwezigheid kan vervangen”, zei Erdő.

“Zo wordt het motto van het congres werkelijkheid en krijgt het een nieuwe betekenis: ‘Al mijn bronnen vind ik in u’ (Psalm 87,7).”

Veel verschillende plekken

Het eerste Internationaal Eucharistisch Congres vond 140 jaar geleden (in 1881) plaats in Frankrijk. Het wordt om de paar jaar in een andere stad gehouden en het heeft op veel verschillende plekken op aarde plaatsgevonden: in Jeruzalem, Nairobi, Melbourne, Korea, de VS en in Europa.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het laatste congres werd gehouden in het Filipijnse Cebu in 2016. Er waren 12.000 deelnemers aan het congres en miljoenen namen deel aan de bijbehorende missen.
Hongarije was voor het laatst gastheer van het eucharistisch congres in 1938. Het 52e Internationale Eucharistisch Congres zou oorspronkelijk in 2020 plaatsvinden, maar werd vanwege de coronapandemie uitgesteld.

Het Vaticaan kondigde vorige maand aan dat paus Franciscus het aartsbisdom Quito in Ecuador heeft aangewezen als gastheer van het 2024 Internationaal Eucharistisch Congres.