Venetië kleurde dinsdagavond rood en het water van het beroemde Canal Grande leek zo te veranderen in het bloed van de vervolgde christenen. Kerk in Nood organiseerde opnieuw haar jaarlijkse evenement om met rood licht aandacht te vragen voor christenvervolging in de wereld.
Waar in voorgaande jaren het Colosseum in Rome, de Sacre Coeur in Parijs en Westminster Abbey in Londen al rood oplichtten, was het nu de beurt aan Venetië. Daar kleurden de basiliek van Madonna della Salute, het Canal Grande, de Rialtobrug en talloze andere plekken rood, als symbool voor het vloed dat vergoten wordt door zoveel christenen.
De rode verlichting werd aangezet aan het einde van de jaarlijkse jongerenpelgrimage waaraan zo’n 1500 jongeren en hun families deelnamen. Daar sprak ook de patriarch van Venetië, mgr. Francesco Moraglia: “Deze avond, waarop Venetië rood kleurt als symbool voor het bloed van de talloze vervolgden, dragen jullie jongeren bij aan het verscheuren van de zware sluier die door de onverschilligheid wordt neergelegd over de gewetens!”
Een “vooruitziend initiatief” noemde paus Franciscus het evenement in een boodschap die via kardinaal Parolin voorafgaand aan de avond werd verzonden. De paus liet ook weten te hopen dat het evenement in Venetië zou leiden tot “de zo verdiende aandacht van iedereen voor het serieuze probleem van de discriminatie die christenen in talloze delen van de wereld te verduren krijgen”.
Bijvoorbeeld in Egypte, het vaderland van mgr. Botros Fahim Hanna, de koptisch-katholieke bisschop van Minya. Voor de basiliek van Madonna della Salute herinnerde hij aan de twee recente aanslagen in zijn bisdom, die van 26 mei 2017 en die van afgelopen 2 november.
“Bij beide aanslagen zijn ongewapende christelijke pelgrims afgeslacht, onder wie ook verschillende kinderen. Het gaat hier om onze broeders en zusters, die de door de jihadisten afgedwongen bekering weigerden.”
“De Egyptische Kerk blijft, in eenheid met de gestorven en verrezen Heer, gelovig en hoopvol martelaren, bloed en offers brengen”, voegde de bisschop eraan toe. Om vervolgens een oproep te doen aan de aanwezige jongeren: “De Kerk in Egypte heeft ook jullie gebeden nodig om haar evangeliserende missie te kunnen blijven voortzetten te midden van de doornen van de vervolging.” (Vert. SvdB)