fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Vermoorde monniken zalig verklaard

KN Redactie 9 december 2018
image
De monniken van Tibhirine met een gast bij het klooster Onze-Lieve-Vrouw van de Atlas CNS (courtesy of Vatican Dicastery for Communication)

Negentien Algerijnse martelaren, waaronder zeven trappistenmonniken van Tibhirine, zijn zaterdag in Algerije zalig verklaard.

Kardinaal Angelo Becchiu, prefect van de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen, ging voor in de Mis en zaligverklaringsrite voor de zes vrouwen en dertien mannen die in Algerije hun leven gaven.

De zaligverklaring vond plaats in de Algerijnse stad Oran. Die plaats is symbolisch: daar was een van de nieuwe zaligen, Pierre Claverie, van 1981 tot 1996 bisschop. Hij werd door extremisten vermoord omdat zijn inzet voor wederzijdse toenadering tussen christenen en moslims en Algerije en Frankrijk haaks stond op de ideeën van de islamisten.

Algerijnse burgeroorlog

Tussen 1991 en 2002 woedde er in Algerije een burgeroorlog die uitbrak nadat het leger de populaire fundamentalistische FIS-partij had uitgesloten van de verkiezingen en verboden. De gewapende tak van de partij, de GIA, voerde een extreem wrede guerrilla-oorlog die zich steeds meer tegen de burgerbevolking richtte en niet onderdeed voor het optreden van IS.

Naar schatting heeft de GIA tijdens de burgeroorlog 70.000 burgers vermoord, bijna driekwart van het totaal aantal slachtoffers.

Testament

De zeven cisterciënzer monniken van Tibhirine werden in maart 1996 ontvoerd vanuit hun klooster van Onze Lieve Vrouw van de Atlas. Op 23 mei maakte de GIA bekend dat zij waren vermoord. Een week later werden alleen de hoofden teruggevonden. De exacte toedracht is nooit achterhaald.

Voor zijn dood schreef de prior van het klooster, pater trappist Christian de Chergé, een indrukwekkend testament. Hij weigerde daarin boos te worden op degenen die hem en zijn medebroeders uiteindelijk zouden vermoorden. Ook bad hij om de kracht om “met heel mijn hart degene te vergeven die me zal neerslaan”.

Vlaamse pater

Onder de zaterdag zalig verklaarde martelaren is ook een Vlaamse witte pater, Charles Deckers. Ook hij werd vermoord bij een terreuractie van de GIA. De in 1924 geboren pater werkte jarenlang in Algerije. Hij maakte zich sterk voor een goede verstandhouding tussen christenen en moslims en pleitte voor de rechten van meisjes en vrouwen.

Tijdens een bezoek aan zijn medebroeders in Tizi Ouzou in 1994 viel de GIA binnen en werd hij, samen met drie Franse witte paters, doodgeschoten.