<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Voor het eerst koos COMECE een Zuid-Europese voorzitter

Anton de Wit 23 maart 2023
image
Bisschop Mariano Crociata (midden) tijdens de plenaire vergadering van COMECE waar hij voorzitter werd gekozen. Foto: COMECE - Cristian Gennari/Siciliani

Tijdens de plenaire voorjaarsvergadering in Rome heeft de commissie van Europese bisschoppenconferenties COMECE een nieuwe voorzitter gekozen: de Italiaanse bisschop Mariano Crociata. Hij volgt de Luxemburger Jean-Claude Hollerich op.

Ook werden er vier vice-voorzitters gekozen: Antoine Hérouard, aartsbisschop van Dijon (Frankrijk); bisschop Nuno Brás da Silva Martins van Funchal (Portugal); Rimantas Norvila, bisschop van Vilkaviškis (Litouwen); en Czeslaw Kozon, bisschop van Kopenhagen (Denemarken) en tevens voorzitter van de Scandinavische bisschoppenconferentie. Het presidium is gekozen voor de periode van 2023-2028.

Ruime ervaring

Verrassend is de keuze voor Crociata op zichzelf niet; hij diende in de periode 2018-2023 al als eerste vice-voorzitter van COMECE. Hij heeft ruime bestuurlijke ervaring in de academische en de kerkelijke wereld. Tussen 2008 en 2013 was hij al secretaris-generaal van de Italiaanse bisschoppenconferentie.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Opvallend genoeg kreeg hij in 2013 van paus Franciscus een relatief onbeduidend bisdom toebedeeld, dat van Latina-Terracina-Sezze-Priverno. Franciscus brak daarmee met de gewoonte dat de functie van secretaris-generaal van de Italiaanse bisschoppenconferentie een haast automatisch opstapje was naar een groter (aarts)bisdom en zelfs de kardinaalshoed.

Minder uitgesproken

Crociata bleef wat onder de radar; COMECE koos met hem een veel minder uitgesproken voorzitter dan de jezuïet Hollerich, die de nodige stenen in de vijver gooide over hete hangijzers als celibaat, wijding van vrouwen of acceptatie van homoseksuelen.

Het is voor het eerst in de ruim veertigjarige geschiedenis van COMECE dat de voorzittershamer in handen komt van een Zuid-Europeaan. De commissie van Europese bisschoppen werd in 1980 opgericht en gevestigd in Brussel om de banden tussen de katholieke Kerk en de Europese Unie aan te halen.

Tanende invloed van Noordwest-Europa?

De voorzitters kwamen lange tijd ook veelal uit de Benelux of Duitsland: tweemaal een Luxemburgse bisschop, driemaal een Duitser, een uit Frankrijk (maar Straatsburg, dus nog steeds ‘dichtbij’), eenmaal een Nederlander (de Rotterdamse bisschop Ad van Luyn tussen 2006 en 2012).

image
Het nieuwe presidium van COMECE, v.l.n.r.: Czeslaw Kozon, Antoine Hérouard, Mariano Crociata, Nuno Brás da Silva Martins en Rimantas Norvila

Maar Noordwest-Europa lijkt zich nu wat terug te trekken uit COMECE; ook geen enkele vice-voorzitter komt nog uit de genoemde landen die eerst zo prominent vertegenwoordigd waren. Bij de voorjaarsvergadering in Rome zijn namens Nederland de Utrechtse hulpbisschop Ted Hoogenboom en namens België bisschop Lode Aerts van Brugge aanwezig.

Ontmoeting met de paus

Vandaag staat voor de in Rome verzamelde Europese bisschoppen een ontmoeting met paus Franciscus op het programma. Ook ontmoeten zij de Nederlandse diplomate Alexandra Valkenburg, ambassadeur van de EU bij de Heilige Stoel, en de Vaticaanse ‘minister van Buitenlandse Zaken’ aartsbisschop Paul Gallagher. Vanavond vieren zij de Mis met de voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie kardinaal Matteo Zuppi.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.