fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Voormalig geestelijk begeleider zieners Medjugorje geëxcommuniceerd

Sanne Gerrits 27 oktober 2020
image
Pelgrims stromen samen rond het Mariabeeld op de verschijningsheuvel in Medjugorje. Foto: CNS Photo - Matko Biljak, Reuters

De voormalig geestelijk begeleider van de zes zieners van Medjugorje is geëxcommuniceerd. De voormalige franciscaan Tomislav Vlasic werd in 2009 al tot de lekenstand teruggebracht wegens onder andere manipulatie.

De excommunicatie werd op 15 juli per decreet afgekondigd door de Congregatie voor de Geloofsleer. Afgelopen week maakte het Italiaanse bisdom Brescia, waar de voormalig priester woont, het besluit bekend.

‘Schandaal voor katholieken’

Het bisdom meldde dat Vlasic “doorging met apostolische activiteiten rond individuen en groepen, door conferenties en online; hij bleef zichzelf uitgeven als een religieus en priester van de katholieke Kerk en simuleerde de viering van de sacramenten”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens het bisdom werd Vlasic de bron van een “ernstig schandaal voor katholieken” door niet te gehoorzamen aan het kerkelijk gezag. Toen hij tot de lekenstand teruggebracht werd, was hem namelijk verboden te spreken of apostolisch werk uit te voeren, vooral over Medjugorje.

Serieuze maatregel

Excommunicatie is net als het terugbrengen tot de lekenstand een zware maatregel die niet vaak wordt toegepast.

In het geval van Vlasic vond dit laatste plaats wegens het verkondigen van valse leer, het manipuleren van gewetens, het niet gehoorzamen van kerkelijke autoriteiten en seksueel wangedrag.

Nu Vlasic is geëxcommuniceerd mag hij bovendien geen sacramenten meer ontvangen tot de maatregel wordt opgeheven.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kerkelijk onderzoek Medjugorje

De Kerk onderzoekt de Mariaverschijningen in het Bosnische stadje Medjugorje al jaren. Ratko Peric, tot juli van dit jaar bisschop van Mostar, het bisdom waarin Medjugorje ligt, beschouwde de verschijningen net zo min als zijn voorganger als authentiek. Het definitieve oordeel over het fenomeen laat hij echter aan de Heilige Stoel. Die heeft nog geen definitieve uitspraak over de verschijningen gedaan, die nog altijd doorgaan.

De parochie van Medjugorje wordt overigens sinds medio 2018 bestuurd door een apostolisch visitator, aartsbisschop Henryk Hoser. De nieuwe bisschop van Mostar, de in juli van dit jaar aangetreden Petar Palić, zei in september met Hoser in gesprek te zijn en uit te zien naar een bezoek aan Medjugorje.

Miljoenen pelgrims

In Medjugorje stromen jaarlijks miljoenen pelgrims samen, en er worden opvallend veel bekeringen gemeld. Paus Franciscus gaf in mei 2019 toestemming om er op bedevaart te gaan, waarbij hij de “overvloedige vruchten van genade door de plek” erkende.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Onderzoek

In 2014 beëindigde een Vaticaanse commissie een vier jaar durend onderzoek naar de verschijningen. Eerst zal de Congregatie voor de Geloofsleer zich over de bevindingen buigen, dan zal de paus zich er over uitspreken.

In 2017 merkte de paus op, dat het rapport van de commissie onderscheid maakte tussen de eerste verschijningen aan de zes kinderen en de latere, nog steeds voortdurende verschijningen.

“De eerste verschijningen, die aan kinderen waren, moeten volgens het rapport nog verder bestudeerd worden. Bij de huidige verschijningen heeft het rapport zo zijn twijfels”, aldus Franciscus.