Paus Franciscus is in een interviewboek ingegaan op het thema van homoseksualiteit onder geestelijken. Zijn uitspraken zorgden op voorhand voor ophef. Maar wat zei hij nu eigenlijk?
Het boek De kracht van een roeping van de Spaanse priester Fernando Prado verschijnt vandaag in tien verschillende talen. Paus Franciscus wordt daarin ondervraagd over verschillende thema’s aangaande de roeping en het religieuze leven, waaronder het thema van homoseksualiteit onder priesters en religieuzen.
“De kwestie van homoseksualiteit is een zeer serieuze zaak die, als dit het geval is, vanaf het begin adequaat onderscheiden moet worden met kandidaten”, aldus Franciscus in het interviewboek. “We moeten veeleisend zijn. In onze maatschappij lijkt homoseksualiteit zelfs in de mode te zijn en deze mentaliteit beïnvloedt in zekere zin ook het leven van de Kerk.”
Ook geeft de paus aan bezorgd te zijn over de vorming en beoordeling van toekomstige geestelijken met homoseksuele neigingen. “Het is iets wat mij zorgen baart, omdat dit misschien op een gegeven moment niet veel aandacht heeft gehad”.
Franciscus wijst op het belang van een goede vorming op het vlak van de “menselijke en affectieve rijpheid” van kandidaten voor het priesterschap en het religieuze leven. “We moeten serieus onderscheiden, en luisteren naar de ervaring die de Kerk ook heeft. Wanneer men dit alles niet met zorg onderscheidt, nemen problemen toe. Zoals ik eerder zei, kan het voorkomen dat ze (die tendensen, red) op dat moment misschien niet aan het licht kwamen, maar later alsnog naar buiten komen.”
De paus noemt het voorbeeld van een bisschop die hem vol verbazing vertelde dat in zijn omvangrijke bisdom verschillende homoseksuele priesters actief waren “en dat hij ermee moest omgaan, bovenal ingrijpend in het vormingsproces om een ander soort geestelijken te vormen”.
“Het is een realiteit die we niet kunnen ontkennen. Er is ook geen gebrek van gevallen in het religieuze leven. Een religieus vertelde mij dat hij tijdens een werkbezoek aan een locatie van zijn congregatie verbaasd was. Hij zag dat er goede jonge studenten waren en zelfs enige reeds gewijde religieuzen die homo waren”, vertelt de paus.
Volgens de paus vroeg de religieus in kwestie “zich af of dit een probleem zou zijn en vroeg me of hier iets mis mee was”. Franciscus vertelde dat hij van een overste te horen had gekregen dat de kwestie niet “zo serieus” zou zijn, maar dat het slechts om “een expressie van affectie” zou gaan.
“Dat is een vergissing”, waarschuwt Franciscus. “Het is niet slechts een uiting van affectie. In het geconsacreerde leven en het priesterschap, is er geen ruimte voor dat soort affectie. Daarom beveelt de Kerk aan om mensen met dit soort gewortelde neigingen niet toe te laten tot het dienstwerk of het religieuze leven. Het priesterschap of het religieuze leven is zijn plaats niet.”
De paus zegt verder dat homoseksuele priesters en religieuzen moeten worden aangemoedigd om celibatair te leven, met “integriteit”. Ze moeten volgens Franciscus “bovenal onberispelijk verantwoordelijk zijn, en proberen om nooit aanstoot te geven” door een dubbelleven te leiden. Mocht dit het geval zijn, dan “is het beter voor hen om het priesterschap of het religieuze leven te verlaten”.
De paus wordt in het boek gevraagd of er grenzen zijn aan wat in de vorming van priesters getolereerd kan worden. “Natuurlijk. Wanneer kandidaten neuroses of getekende onevenwichtigheden vertonen, die zelfs met therapeutische hulp moeilijk te kanaliseren zijn, zouden ze niet aanvaard moeten worden voor het priesterschap of religieuze leven.”
“Ze zouden geholpen moeten worden om een andere richting te nemen”, maar niet aan hun lot moeten worden overgelaten. “Ze zouden geleid moeten worden, maar niet toegelaten. Laten we altijd voor ogen hebben dat het om mensen gaat die een leven gaan leiden ten dienste aan de Kerk, aan de christelijke gemeenschap, aan het volk Gods. Laten we dat perspectief niet vergeten. We moeten voor hen zorgen zodat ze psychologisch en affectief gezond zijn”, aldus de paus. (CNA)
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.