fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Werelddag voor Grootouders en Ouderen benadrukt ‘kracht van samenwerking tussen jong en oud’

Luuk van den Einden 17 april 2023
image
Het thema van de derde jaarlijkse Werelddag voor Grootouders en Ouderen luidt: 'Barmhartig is Hij van geslacht tot geslacht’. Foto: CNS - Paul Haring

‘Barmhartig is Hij van geslacht tot geslacht’ is het thema van de eerstvolgende Werelddag voor Grootouders en Ouderen, heeft het Vaticaan laten weten. In juli schenkt de Kerk voor de derde keer op deze manier aandacht aan ouderen.

Sinds 2021 viert de Kerk op de vierde zondag van juli de Werelddag voor Grootouders en Ouderen. Paus Franciscus stelde de dag in 2021 in omdat hij vindt dat ouderen vaak over het hoofd worden gezien, terwijl zij “de overbrugging tussen verschillende generaties zijn, die ervaringen over het leven en het geloof doorgeven aan jongeren”, aldus Vatican News.

Jezus’ grootouders

De vierde zondag van juli is niet zomaar gekozen: die valt altijd rond de feestdag van de heilige Anna en de heilige Joachim. Zij zijn de moeder en vader van Maria en de grootouders van Jezus.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Dit jaar zijn de bijbelse woorden ‘Barmhartig is Hij van geslacht tot geslacht’ het thema van de Werelddag. Deze woorden worden in Lucas 1:50 uitgesproken door Maria wanneer ze op bezoek is bij haar oudere nicht Elisabet.

‘Samenwerking tussen jong en oud’

Voor die tekst is gekozen vanwege de Wereldjongerendagen, die nauwelijks een week later in Lissabon zullen plaatsvinden. Het motto van de WJD is namelijk ook gebaseerd op het bezoek van Maria aan Elisabet: ‘Maria reisde met spoed’. Volgens het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven bevestigde Maria met die ontmoeting “de kracht van samenwerking tussen jong en oud”.

De Werelddag voor Grootouders en Ouderen valt dit jaar op 23 juli. Paus Franciscus zal dan tijdens een Mis in de Sint-Pietersbasiliek stilstaan bij het thema, meldt het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven, dat de organisatie ervan in handen heeft. Bisdommen en parochies worden uitgenodigd om zelf ook een invulling aan de dag te geven.