<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

‘Westen onverschillig tegenover schendingen godsdienstvrijheid’

KN Redactie 22 november 2018
image
Christenen in Pakistan protesteren tegen de moord op een christelijk echtpaar wegens vermeende blasfemie. (Foto: CNS/Shohail Shazhad EPA)

Terwijl wereldwijd religieuze minderheden steeds meer in de knel komen lijkt het Westen daar volkomen onverschillig onder. Dat concludeert de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) in haar tweejaarlijkse rapport dat vandaag is gepubliceerd.

ACN is een van de drie internationale instituten die de vrijheid van alle godsdiensten wereldwijd analyseert in tweejaarlijks rapportages. De belangrijkste bevindingen over de periode 2016-2018 werden vandaag in de fractiekamer van het CDA in Den Haag door ACN-Nederland gepresenteerd.

Aanzienlijke verslechterd

In 38 van de 196 onderzochte landen is sprake van aanzienlijke schendingen van de godsdienstvrijheid. In 18 landen is de situatie van religieuze minderheden aanzienlijk verslechterd, vooral in China en India. “In vele andere landen, waaronder Noord-Korea, Saoedi-Arabië, Jemen en Eritrea was de situatie al zo erbarmelijk dat die nauwelijks slechter kan worden”, aldus het rapport ‘Religious freedom in the world’.

Het rapport stelt een toename vast van inbreuk op de godsdienstvrijheid van staatswege.

Lichtpuntjes

Door de sterke afname van geweld door de islamitische terreurbeweging Al-Shabaab zijn Tanzania en Kenia van de lijst verdwenen. “Maar waar in sommige landen minder schendingen van de godsdienstvrijheid door islamisten zijn genoteerd, is de situatie in vele andere aanzienlijk verslechterd.”

Ultra-nationalisme

Het rapport constateert in sommige landen een dermate toenemend agressief nationalisme tegenover religieuze minderheden dat er sprake is van ultra-nationalisme. “Gewelddadige en systematische intimidatie van religieuze minderheden heeft ertoe geleid dat deze steeds meer worden gezien als onbetrouwbare vreemdelingen en een bedreiging van de staat”, aldus het rapport.

Onverschilligheid

Internationaal wordt weliswaar bezorgdheid uitgesproken over de situatie, “maar een plan voor de bescherming van het recht op vrijheid van godsdienst blijft uit”, aldus het rapport. “De feiten wijzen op een barrière van onverschilligheid waarachter het lijden van de religieuze minderheden grotendeels onopgemerkt blijft.” De opstellers spreken verwijten het Westen in dezen “religieus analfabeet” te zijn.

Gedegradeerd grondrecht

In de ogen van de Westerse regeringen en de media degradeert de godsdienstvrijheid als mensenrecht ten opzichte van thema’s als gender, seksualiteit en ras.

Zij hebben bovendien gefaald in het bieden van dringend noodzakelijke hulp voor religieuze minderheden, vooral vluchtelingen die willen terugkeren naar hun huizen.

Islamisme breidt uit

Door het succesvolle militaire optreden tegen IS en andere “hyper-extremisten” wordt de verspreiding van militante islamistische groeperingen in delen van Afrika, het Midden-Oosten en Azië aan het oog onttrokken. Ook de toename van terreuraanslagen in Europa en elders in het Westen wijst erop dat de dreiging van militant extremisme nu universeel en continu aanwezig is.

Seksueel geweld

De toename van extremistische groepen gaat gepaard met seksueel geweld tegenover vrouwen. Die ontwikkelingen worden gezien in Afrika, het Midden-Oosten en delen van het Indiase subcontinent. Daarbij gaat het ook om gedwongen bekeringen van vrouwen.

Daarnaast constateert het rapport toenemende islamofobie als gevolg van de aanhoudende migratiecrisis. Ook is er toenemend antisemitisme, waardoor steeds meer Joodse mensen naar Israël emigreren. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.