fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

‘Wij moeten vergeven’: laatst overlevende monnik van Tibhirine gestorven

Courtney Mares - CNA 23 november 2021
image
Pater Jean-Pierre Schumacher ontmoette de paus tijdens diens bezoek aan Marokko in 2019. Foto: CNS photo - Vatican Media

Pater JeanPierre Schumacher, een van de twee monniken die het bloedbad in het klooster van Tibhirine (1996) in Algerije overleefden, is op 97-jarige leeftijd gestorven.

Schumacher stierf afgelopen zondag in Marokko, waar hij in een trappistenklooster in Midelt woonde.

De overleden monnik was nachtportier van het klooster van Tibhirine, toen op 27 maart 1996 leden van een gewapende islamitische groepering zeven van zijn medebroeders ontvoerden en later onthoofdden.

De ontvoerders kwamen via de kelder binnen. De enige andere overlevende van de gemeenschap, pater Amédée Noto, stierf in 2008.

Zalig verklaard

De zeven martelaren uit zijn gemeenschap werden op 8 december 2018 zalig verklaard, samen met twaalf andere katholieken die werden gedood tijdens de Algerijnse burgeroorlog in de jaren negentig. Schumacher was aanwezig bij hun zaligverklaring in het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Kruis in Oran.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bekroonde film

Het verhaal van de Tibhirine-monniken werd in 2010 verfilmd onder de titel Des hommes et des dieux. De film werd bekroond tijdens het filmfestival van Cannes. Paus Franciscus ontmoette Schumacher tijdens zijn apostolisch bezoek aan Marokko in maart 2019. Franciscus kuste toen de hand van de monnik.

Gedwongen ingelijfd

Schumacher werd geboren in Lotharingen, Frankrijk, in 1924. Nadat Duitsland Frankijk tijdens de Tweede Wereldoorlog bezette, werd hij gedwongen ingelijfd bij de Wehrmacht. Schumacher werd nooit naar het front gestuurd vanwege een medische diagnose van tuberculose.

Na de oorlog sloot hij zich aan bij een seminarie van de paters Maristen en werd in 1953 tot priester gewijd. Een paar jaar later trad hij toe tot een trappistenklooster in Bretagne.

Voortdurend gebed voor de moordenaars

Schumacher werd in 1964 op verzoek van de aartsbisschop van Algiers naar Algerije gestuurd om zich bij het klooster van Tibhirine aan te sluiten. Hij maakte al dertig jaar deel uit van de gemeenschap toen zijn medebroeders de marteldood stierven.

De monnik zei in een interview in 2011 dat hij voortdurend bad voor de moslimextremisten die de andere leden van zijn gemeenschap vermoordden. Hij wees erop dat prior Christian de Chergé zijn moordenaars in zijn testament al op voorhand had vergeven.

“We moeten vergeven. God roept ons op om van elkaar te houden”, aldus Schumacher.

https://www.kn.nl/abonnementen/