<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Zaligverklaring voor Amerikaanse tv-bisschop die Emmy won

KN Redactie 8 juli 2019
image
Aartsbisschop Fulton Sheen op een ongedateerde foto. (CNS file photo)

Paus Franciscus heeft een wonder dat is toegeschreven aan aartsbisschop Fulton Sheen erkend. Daarmee staat de zaligverklaring van de Amerikaanse ‘tv-evangelist’ en Emmy-winnaar, niets meer in de weg.  

Op vrijdag publiceerde de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen een decreet waarmee het wonder van de bisschop wordt erkent. Het gaat om de onverklaarbare genezing van James Fulton Engstrom, een Amerikaanse baby die in 2010 dood ter wereld kwam.

Gebed om voorspraak

Nadat artsen de reanimatie hadden gestaakt, begon het hartje van het kind spontaan weer te kloppen. De situatie van de baby bleef echter ernstig, gezien de schade door zuurstoftekort. Zijn ouders besloten daarop tot Fulton Sheen te bidden.

Dat leidde enkele dagen later tot het onverklaarbare herstel van de baby.

‘Fulton Sheen, Fulton Sheen, Fulton Sheen!’

De moeder van het kind zei in gesprek met verschillende media tijdens de reanimatie van het kind aan Sheen te hebben gedacht.

“Terwijl reanimatie werd voortgezet en we wachtten op de ambulance nam mijn man water en doopte hem met de naam die we hadden afgesproken, James Fulton. Ik herinner me dat ik de hele tijd op de vloer zat en in mijn hoofd steeds: “Fulton Sheen, Fulton Sheen, Fulton Sheen”, herhaalde. Ik veronderstel dat het mijn manier was om te bidden om de voorspraak van aartsbisschop Sheen”.

“Met zijn tv-show 'Life is worth living' wist de mediabisschop miljoenen Amerikanen te boeien”

Volgens de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen staat een panel van zeven medische experts die de zaak onderzocht, unaniem achter de authenticiteit van het wonder van de beroemde tv-persoonlijkheid.

Winnaar Emmy-award

Aartsbisschop Sheen was een beroemde tv-catecheet, dit in de jaren vijftig en zestig actief was in de Verenigde Staten. Met zijn televisie show Life is worth living won Sheen zelfs een Emmy-Award en wist de mediabisschop miljoenen Amerikanen te boeien.

Sheen werd in 1951 hulpbisschop van New York, totdat hij in 1966 bisschop van Rochester werd. Hij overleed in 1979.

Overplaatsing stoffelijk overschot

In juni werd bekend dat zijn stoffelijk overschot na een juridische strijd moest worden overgebracht van New York naar zijn thuisbisdom Peoria. Het Vaticaan heeft nog geen datum bekend gemaakt voor de zaligverklaring van Sheen. (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.