<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Zeven nieuwe aanroepingen voor Sint-Jozef

Hannah Brockhaus - CNA 4 mei 2021
image
Een standbeeld van Sint-Jozef dat te zien was tijdens de algemene audiëntie van paus Franciscus op 24 maart 2021. Foto: CNS Photo - Vatican Media

De Vaticaanse Congregatie voor de Goddelijke Eredienst maakte afgelopen zaterdag bekend dat aan de litanie van Sint-Jozef zeven nieuwe aanroepingen zijn toegevoegd.

De zeven aanroepingen, in het Latijn, zijn: Custos Redemptoris (Beschermer van de Verlosser), Serve Christi (Dienaar van Christus), Minister salutis (Bedienaar van de Verlossing), Fulcimen in difficultatibus (Steun in Moeilijkheden), Patrone exsulum (Beschermheilige van de Vluchtelingen), Patrone afflictorum (Beschermheilige van de Getroffenen) en Patrone pauperum (Beschermheilige van de Armen).

‘Onze liefde voor deze grote heilige vergoten’

De Congregatie stuurde op 1 mei een brief aan de voorzitters van de bisschoppenconferenties, waarin ze de opname van de nieuwe aanroepingen uitlegde.

Zaterdag, op de feestdag van Sint-Jozef de Arbeider, was het honderdvijftig jaar geleden dat hij werd uitgeroepen tot patroonheilige van de wereldwijde Kerk. Met de apostolische brief Patris corde wil paus Franciscus “onze liefde voor deze grote heilige vergroten, ons aanmoedigen om hem om zijn voorspraak te smeken en ons aansporen om zijn deugden en zijn ijver na te volgen”, schreef de congregatie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“In dit licht”, staat er verder, “leek het opportuun om de litanie ter ere van Sint-Jozef die is goedgekeurd door de Apostolische Stoel in 1909, te actualiseren door zeven nieuwe aanroepingen te integreren. De aanroepingen zijn ontleend aan de interventies van de pausen die hebben nagedacht over aspecten van de figuur van de beschermheilige van de universele Kerk”.

Vertaling litanie

De bisschoppenconferenties zijn verantwoordelijk voor de vertaling en publicatie van de bijgewerkte litanie in hun lokale talen. Zij kunnen, naar hun eigen oordeel, ook andere aanroepingen introduceren waarmee de heilige Jozef in hun land wordt geëerd.

Een litanie is een soort repeterend gebed dat vaak de voorspraak van heiligen of de Maagd Maria inroept onder verschillende titels die door de Kerk zijn goedgekeurd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.