fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Wereldwijd verliezen ‘gewone mensen’ vertrouwen in leiding

KN Redactie 16 augustus 2016
image
Donald Trump (foto: AP)

Uit de grote aanhang die Donald Trump weet te verwerven, blijkt eens te meer hoezeer ‘populisme’ en anti-establishmentgevoelens de moderne politiek zijn gaan beheersen.

De oorzaak is niet op de eerste plaats verzet tegen globalisering en immigratie, zoals vaak wordt verondersteld. Dat zijn meer de symptomen. De eigenlijk oorzaak is verlies aan vertrouwen van “de geleiden in hun leiders”.

Ontkoppeling

Dat stelt J.J. Reno in een opiniebijdrage in First Things. Hij citeert columniste Peggy Noonan van The Wall Street Journal dat er in de afgelopen generatie “een soort historische ontkoppeling tussen top en onderkant in het Westen heeft plaatsgevonden die in meer gematigde recente tijden er niet was.” Mensen aan de bovenkant van de samenleving delen niet langer meer de belangen van wie het minder getroffen hebben.

Egoïsme

Noonan: “In wezen is het niet alleen een onthechting van, maar een gebrek aan belangstelling voor de levens van jullie landgenoten, van wie niet aan tafel zitten, en die begrijpen dat ze in de steek zijn gelaten door het egoïsme en de malle politiek correcte deugdzaamheidsuitingen (virtue signalling) van hun leiders.”

Angela Merkel

Zo complimenteren de Duitse elites zichzelf met de morele rechtzinnigheid van Angela Merkels beslissing om een miljoen moslimmigranten toe te laten. Reno: “Waar, maar zij zijn dan ook beschermd tegen de gevolgen. En meer dan beschermd, want ze kunnen profiteren van de lagere arbeidskosten.”

Loyaliteit

Het is vreemd, zoals Noonan zegt, “dat onze elites het idee verlaten hebben of daarmee bezig zijn dat zij tot een land behoren, dat zij banden hebben die verantwoordelijkheden met zich meebrengen, dat zij loyaliteit dienen te voelen met hun volk, of op zijn minst, een gegrond respect.” Gewone mensen voelen zich geduld als “aliens” in hun eigen land, als in de steek gelaten en scheef aangekeken door hun eigen elites. Dat is brandstof voor het populisme. (KN/First Things)