<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Wereldwijde christenvervolging bijna genocidaal’

KN Redactie 7 mei 2019
image
Twee Indiase vrouwen in New Delhi betonen hun medeleven aan de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Sri Lanka CNS photo/Adnan Abidi, Reuters

De vervolging van christenen wereldwijd is “bijna genocidaal”. Dat blijkt uit een tussentijds rapport dat donderdag is gepubliceerd in opdracht van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.

Volgens de BBC blijkt uit het onderzoek dat een op de drie mensen in de wereld te maken heeft met religieuze vervolging. Daarbij zijn christenen de meest vervolgde religieuze groepering.

“Genocidale daden tegen christenen” leiden volgens het tussentijds onderzoek tot emigratie, waardoor in delen van het Midden-Oosten het christendom verdwijnt. Zo zou het aantal christenen in Irak sinds 2003 van 1,5 miljoen tot minder dan 120.000 zijn afgenomen.

Geïnspireerd door Asia Bibi

Hunt gaf opdracht voor het rapport naar aanleiding van de omstreden behandeling van Asia Bibi. De katholieke vrouw werd in 2010 ter dood veroordeeld op grond van Pakistan’s beruchte islamitische blasfemiewetten. In januari bevestigde het Pakistaans Hooggerechtshof haar vrijspraak, maar Bibi mag tot op heden Pakistan niet verlaten.

‘Aanslagen Sri Lanka hebben mensen wakker geschud’

De Britse minister van Buitenlandse Zaken gaf eind vorig jaar de anglicaanse bisschop Philip Mounstephen de leiding over de totstandkoming van het onafhankelijk rapport over de wereldwijde christenvervolging. De definitieve versie wordt in juni verwacht.

Volgens Mounstephen blijkt uit bewijsmateriaal ook dat geweld tegen christenen zich verspreidt en steeds grimmiger wordt. De bisschop stelt dat in sommige regio’s het niveau en de aard van vervolging sterk op de internationale definitie van genocide lijkt die de VN hanteert.

Volgens Hunt speelt “politieke correctheid” een rol bij het negeren van de toenemende christenvervolging. Regeringen zouden in “slaap zijn gevallen” als het gaat om dit thema, maar dit onderzoek en de recente terroristische aanslagen in Sri Lanka, zouden volgens de minister “iedereen met een enorme schok hebben wakker geschud”.

image
Familieleden in rouw bij de uitvaart van een 8 maanden oude baby, die overleed als gevolg van de terroristische aanslagen in Sri Lanka. Daarbij kwamen op Eerste Paasdag 253 mensen om het leven, waaronder tientallen kinderen. CNS photo/Athit Perawongmetha, Reuters

Vaticaan: ‘Antichristelijke geweld bij naam noemen’

In de nasleep van Sri Lanka sprak ook de Heilige Stoel zich uit over het onderwerp. Tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers in het VN-hoofdkantoor te New York, omschreef de Vaticaanse vertegenwoordiger bij de VN de aanslagen als “expliciet antichristelijk”. Aartsbisschop Bernardito Auza zei vrijdag dat het veroordelen van dergelijke aanslagen niet voldoende is.

“Een van de noodzakelijke maatregelen in de strijd tegen dergelijk geweld, is de aanvallen bij hun naam te noemen. Wat in Sri Lanka gebeurd is, vond niet per toeval plaats op Paaszondag. Twee belangrijke christelijke kerken en een evangelische kerk zijn opzettelijk het doelwit geworden tijdens religieuze diensten. Het verwaarlozen van het expliciet antichristelijke karakter van dergelijke aanslagen, zou onrecht doen aan de slachtoffers, de overlevenden en hun families.”

Auza zei ook dat de internationale gemeenschap antisemitisme en moslimhaat terecht scherp veroordeelt. Maar dezelfde norm zou volgens de VN-gezant van het Vaticaan ook moeten gelden voor aanvallen op christenen.

‘Christenvervolging intenser en gruwelijker’

Naast het Britse rapport, brengen ook andere organisaties de toenemende christenvervolging in beeld.

In januari concludeerde de christelijke organisatie Open Doors dat christenvervolging intenser en gruwelijker wordt. In zeker 73 landen ter wereld lijden christen onder zware tot extreme geloofsvervolging, zo bleek uit de Ranglijst Christenvervolging 2019.

In bijna de helft van de 150 landen die Open Doors onderzocht, ondervinden christenen zware, zeer zware of extreme vervolging vanwege hun geloof. Volgens directeur Maarten Dees blijft het aantal vervolgde christenen stijgen. Dees schat dat tegenwoordig een op de negen christenen wordt vervolgd, twee jaar geleden was dit nog een op de elf.

‘Christenvervolging groter dan ooit in de geschiedenis’

In 2017 publiceerde de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (KiN) haar tweejaarlijks rapport over christenvervolging. De organisatie concludeerde dat de wereldwijde christenvervolging “groter dan ooit is in de geschiedenis”.

De toegenomen wereldwijde christenvervolging in de periode 2015 – 2017 werd volgens KiN “vooral veroorzaakt door een toenemend aantal aanvallen op gelovigen door IS, Boko Haram en andere fundamentalistische groepen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.