fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

‘Westen vergeet mensenrechten’

KN Redactie 4 september 2018
image
De Nederlands handelsmissie in China 2013 (Foto: Ministerie van Algemene Zaken ccby)

Westerse politici denken in onderhandelingen met China “alleen aan handel, geld en overeenkomsten” met voorbijgaan aan mensenrechten.

Lianke, onderscheiden met tal van literatuurprijzen, zei “bedroefd” te zijn dat buitenlandse leiders een blinde vlek hebben voor ethische kwesties vanwege economische belangen.
De schrijver ligt in zijn land onder het vergrootglas van de censuur. Zijn laatste boek, ‘De dag dat de zon stierf’, kan niet in China worden uitgegeven.

Steun

Lianke kreeg bijval van zijn collega Ling Cangzhou, een van de eerste ondertekenaars van het manifest Charter 08, waarmee mensenrechtenactivist en nobelprijswinnaar Lui Xiaobo (1955-2017) openlijk voor hervormingen pleitte. In een reactie zei Cangzhou dat “zelfzucht deel uitmaakt van de menselijke natuur en een hele berg Westerse politici zijn verleid met geld”.
“China voert voor het oog van de wereld een maskerade op als de erfgenaam van Confucius en lijkt niet op een totalitair regime. Het is gelukt Westerse politici te misleiden.” (AN)