fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Wilfred Kemp vertrekt bij televisieprogramma Kruispunt

Sanne Gerrits 30 mei 2020
image
Wilfred Kemp neemt zijn laatste programma bij Kruispunt op. Foto: KRO-NCRV

Wilfred Kemp neemt afscheid van het televisieprogramma Kruispunt. Hij gaat zich richten op het presenteren van de radioprogramma’s Tussen Hemel en Aarde en Zin in Weekend en op andere katholieke programma’s van de KRO-NCRV.

De presentator werkte 11 jaar bij het programma, eerst als redacteur, later als verslaggever en presentator.

Ruimte maken

“Na zoveel jaren wordt het tijd voor iets anders”, vertelt Kemp aan Katholiek Nieuwsblad. “Het voelt weemoedig, ik ben ook trots op het programma. Maar ik maakte dit programma gezamenlijk met collega’s, ik sta zelf niet centraal hier. Het is tijd om ruimte te maken voor het programma.”

Dit is zijn eigen besluit, benadrukt hij. Verder ontkent hij desgevraagd dat hij de functie van hoofd Levensbeschouwing bij de KRO-NCRV zal gaan bekleden. In die functie volgde Laetitia van der Lans eind vorig jaar Leo Fijen op, maar onlangs maakte zij bekend per 1 juli alweer te stoppen. Volgens Kemp blijft die vacature open staan, en zullen de taken zolang door interne medewerkers worden waargenomen.

Maatschappelijke relevantie geloof

In zijn laatste uitzending staat Kemp stil bij de mooiste momenten van zijn carrière bij Kruispunt. Dat stond in het teken van het samenbrengen van zingeving, geloof en maatschappelijke relevantie.

“Het voelt als een bevoorrechte positie om bij mensen langs te mogen gaan en te vragen, hoe zij erover denken”, vertelt Kemp. Hij vond het fascinerend om met mensen mee te lopen op hun zoektocht.

Pelgrims

Soms ook letterlijk. Zo tekende hij zeven jaar lang verhalen op van pelgrims naar Santiago de Compostella, een hoogtepunt in zijn Kruispunt-tijd. Maar ook historische momenten zoals de verkiezing van kardinaal Jorge Bergoglio tot paus Franciscus. Tevens kwamen vaak complexe medisch-ethische vraagstukken aan de orde zoals ‘voltooid leven’ en Alzheimer.

Moreel ankerpunt

Kruispunt maakte uitzendingen over slachtoffers van rampen, zoals na de vliegramp met de MH17. Kemp: “Die uitzendingen zijn een ode aan de veerkracht van mensen en willen ook troost bieden, door de namen van overleden dierbaren te noemen en te vereeuwigen in ons programma.”

“Mensen verlaten massaal de Kerk en merken dat zelf nadenken soms best lastig is. Met Kruispunt willen we een moreel ankerpunt zijn, zodat mensen hun geest kunnen aanscherpen.”

De afscheidsuitzending van Wilfred Kemp is te zien op 2e pinksterdag, 22:50 uur op NPO 2.