fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Wilton Gregory benoemd tot aartsbisschop van Washington

KN Redactie 8 april 2019
image
Mgr. Gregory tijdens een persconferentie na het bekend worden van zijn benoeming. Links kardinaal Donald Wuerl.

Paus Franciscus heeft mgr. Wilton Gregory benoemd tot nieuwe aartsbisschop van Washington DC. De 71-jarige Gregory is de huidige aartsbisschop van Atlanta.

Gregory volgt in Washington kardinaal Donald Wuerl op. Die was administrator van het aartsbisdom sinds de paus in oktober 2018 zijn ontslag aanvaardde.

Eerste Afrikaans-Amerikaanse aartsbisschop van Washington

Mgr. Gregory wordt de eerste Afrikaans-Amerikaanse aartsbisschop van Washington, volgens nieuwsdienst CNA “een historische mijlpaal voor de Kerk in de Verenigde Staten” die onderstreept werd door het feit dat de benoeming bekend werd gemaakt op 4 april, exact 51 jaar nadat Martin Luther King vermoord werd.

“Ik zie er naar uit de mensen van deze lokale Kerk te ontmoeten en naar hen te luisteren, terwijl we de zaken waarmee we geconfronteerd worden, aanpakken, en blijven groeien in de liefde van Christus die ons draagt”, zei Gregory op de dag van zijn benoeming.

De uit Chicago afkomstige Gregory werd als basisscholier katholiek. Hij werd in 1971 priester gewijd voor het aartsbisdom Chicago. Daar was hij van 1983 tot 1994 hulpbisschop. Vervolgens was Gregory van 1994 tot 2004 bisschop van Belleville, waarna hij benoemd werd tot aartsbisschop van Atlanta.

Leer van de Kerk verwoorden zonder partijdig te lijken

De aartsbisschop van Washington wordt gezien als een van de invloedrijkste kerkleiders in de VS en heeft een lastige taak. Van hem wordt over het algemeen verwacht dat hij in het politieke gesprek in Amerika’s hoofdstad de leer van de Kerk verwoordt, zonder partijdig te lijken.

Bovendien neemt Gregory het stokje over van Wuerl na maanden van misbruikschandalen, waarin het aartsbisdom Washington met de zaak McCarrick vaak in het centrum van de aandacht stond. Ook kardinaal Wuerl zelf lag onder het vergrootglas na het grand jury-rapport over beschuldigingen van misbruik in bisdommen in de staat Pennsylvania. Dat ging onder meer over het bisdom Pittsburgh, waarvan Wuerl van 1988 tot 2006 bisschop was.

Mgr. Gregory was van 2001 tot 2004 voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie. Na de onthulling van misbruikschandalen in 2002, was hij mede verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van richtlijnen ter bestrijding ervan.

Liefde voor de Kerk

Wuerl zei in reactie op de benoeming van zijn opvolger dat deze “zijn talenten en zijn liefde voor de Kerk gul deelt”. Het aartsbisdom Washington opent met de komst van Gregory “een nieuw hoofdstuk en kijkt naar de toekomst”. Het kan “met groot vertrouwen en enthousiasme onze nieuwe herder verwelkomen”.

Ook andere bisschoppen en katholieke leiders hebben Gregory gefeliciteerd met zijn benoeming, meldt CNS. De huidige voorzitter van de bisschoppenconferentie, kardinaal DiNardo, “een milde herder en moedig leider in de hoofdstad van onze natie”. Hij riep op tot gebed voor de nieuwe aartsbisschop van Washington en diens voorganger.